Ucraina își ia adio de la armele primite din Polonia. Care este motivul pentru care Varșovia a luat această decizie. Tensiunile sunt fără precedent

Tensiunile cresc între Polonia și Ucraina, în contextul în care premierul de la Varșovia a anunțat că nu va mai livra arme către Kiev. Totul a pornit de la faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Polonia de teatru politic în criza cerealelor.

21 sept. 2023, 08:22
Ucraina își ia adio de la armele primite din Polonia. Care este motivul pentru care Varșovia a luat această decizie. Tensiunile sunt fără precedent
Ucraina își ia adio de la armele primite din Polonia. Care este motivul pentru care premierul din Varșovia a luat această decizie. Tensiunile sunt fără precedent

Miercuri seară, Polonia a făcut publică decizia de a nu mai aproviziona Ucraina cu arme, în contextul în care tensiunile dintre cele două țări au crescut exponențial. Această hotărâre a Varșoviei vine într-un moment extrem de nefericit, dat fiind că acesta este un punct cheie în riposta Kievului în fața invaziei ruse, informează Agerpres.

Citește și: Ucraina atacă Rusia cu drone. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a fost declarați premierului polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News. „Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a explicat el.

Acesta a mai subliniat faptul că hubul militar care se află în sud-estul țării, în orașul Rzeszow, pe unde trec armele militare occidentale destintate Ucrainei, funcționează în mod firesc. Mateusz Morawiecki nu a explicat dacă această decizie are legătură cu tensiunile generate de decizia Varșoviei de a nu mai permite importul de cereale din Ucraina, pentru a proteja interesele fermierilor autohtoni. De asemenea, acesta nu a clarificat dacă deja a încetat să furnizeze arme către Kiev. Totuși acest anunț a fost făcut la doar câteva ore de la momentul în care ambasadorul ucrainean a fost convocat de urgență pentru a fi discutate comentariile președintelui Volodimir Zelenski la ONU.

Ambasadorul ucrainean din Polonia convocat la discuții

În cadrul adunării generale de la ONU liderul de la Kiev a atact dur mai multe țări, susținând că multe dintre ele pretind că sunt solidare, însă susțin indirect Rusia. Viceministrul polonez de externe a denunţat această „teză falsă” şi „mai ales nejustificată în ceea ce priveşte Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Anunţul de vineri al Bruxellesului cu privire la încetarea interdicţiei de a importa cereale ucrainene, pronunţată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Kievul a răspuns luni anunţând că va depune plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ca răspuns, premierul polonez a avertizat miercuri că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import.

„A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate pentru soluţionarea diferendelor dintre ţările noastre”, a avertizat diplomaţia poloneză într-un comunicat.

„Facem apel la prietenii noştri polonezi să lase emoţia deoparte”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Varşovia a anunţat convocarea ambasadorului ucrainean.

Denunţând „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene”, Nikolenko a adăugat că „partea ucraineană a propus Poloniei o soluţie constructivă la problema cerealelor”.

El a deplâns, de asemenea, „caracterul incorect” al remarcilor făcute de preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei întâlniri cu media la New York. Duda a comparat Ucraina mai ales cu un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund şi, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze (Polonia).

Citește și: Succese geopolitice pentru Morawiecki și Orban. Polonia și Ungaria primesc investiții străine majore, la foc automat. SUA, Rusia și China, la masa negocierilor