UCRAINA: Ministerul Apărării INFIRMĂ incidentul cu racheta la manevrele Sea Breeze 2014

Ministerul ucrainean al Apărării a infirmat joi presupusa lansare ratată a unei rachete de tipul Osa-M în cadrul manevrelor navale Sea Breeze 2014 din Marea Neagră, subliniind că informaţia difuzată în ajun de mass-media ruse (dar şi de unele ucrainene) ar fi una falsă, potrivit agenţiilor de presă Interfax-Ukraina şi Ukrinform, care citează un comunicat al ministerului postat pe Facebook, potrivit Agerpres.

11 sept. 2014, 10:58

Această informaţie poate fi privită doar ca o provocare şi o dezinformare specială, între altele de proastă calitate şi născocită în grabă’, susţin oficialii de la Ministerul Apărării de la Kiev, indicând ca sursă primară a acestei informaţii canalul de televiziune ‘Zvezda’ al armatei ruse.

Într-o ştire difuzată miercuri, agenţia rusă de presă Ria Novosti, citând mass-media ruse şi ucrainene, menţionând între altele postul de televiziune ucrainean Kanal5, a relatat că o rachetă ucraineană Osa-M, lansată de pe corveta Ternopol, a creat marţi o situaţie neprevăzută.

Citeşte şi Tir cu rachetă, RATAT la manevrele NATO-Ucraina din Marea Neagră

În acest context, Ministerul ucrainean al Apărării a recomandat presei ruse să urmărească mai îndeaproape comunicatele sale, întrucât a menţionat navele care participă la ediţia Sea Breeze 2014.

Potrivit instituţiei de apărare a Kievului, corveta Ternopol, despre care s-a spus că ar fi efectuat lansarea nereuşită nu a fost predată de către Rusia Ucrainei după anexarea în luna martie a Crimeii, încălcându-se astfel înţelegeri bilaterale.

Citeşte şi ROMÂNIA, la exerciţiul militar SEA BREEZE de la Marea Neagră

‘La ora actuală această navă se află în componenţa Flotei Rusiei din Marea Neagră’, a specificat serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Interfax-Ukraina.

Rămâne neclar cine este autorul înregistrării video postate pe Youtube, aspect nemenţionat în comunicat – marinari ucraineni sau experţi în dezinformare ruşi.