Negocierile de pace de la Minsk s-au soldat cu NERVI, creioane RUPTE şi ÎNCĂIERĂRI VIDEO

Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande şi Petro Poroşenko s-au reunit, miercuri, la Minsk, pentru a da o ultimă şansă păcii în estul Ucrainei. Cei patru lideri încearcă să vină cu o soluţie astfel încât să pună capăt conflictului care a făcut deja peste 5.400 de morţi.

12 feb. 2015, 07:17

La Minsk, atmosfera negocierilor de pace a fost cât se poate de tensionată, iar asta s-a putut deduce şi din felul în care preşedintele rus, Vladimir Putin şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, şi-au dat mâna.

Mai mult, de nervi, liderul de la Kremlin a rupt un creion în două, în timpul discuţilor. În acest timp, Angela Merkel şi Francois Hollande încearcau să-i facă să accepte planul franco-german de pace.

Cei patru lideri au desconsiderat protocolul, iar înaintea reuniunii oficiale s-au întâlnit la un ceai. De-a lungul nopţii a fost un adevărat meci al nervilor. La un moment dat, preşedintele ucrainean a plecat din sală, însă a revenit 15 minute mai târziu. După nouă ore de negocieri, din sală au ieşit şi Putin, apoi Merkel, dar s-au întors în cele din urmă.

În timp ce Kievul vrea să-şi păstreze integritatea teritorială, separatiştii proruşi vor să menţină controlul asupra teritoriilor nou-cucerite.

Kremlinul vrea federalizarea Ucrainei, cu o autonomie extinsă pentru zonele controlate de rebeli. Tensiunea din sala de negocieri s-a transmis şi pe holurile palatului prezidenţial de la Minsk, unde un jurnalist ucrainean şi altul rus au fost cât pe ce să se ia la bătaie. Potrivit presei ruse, cei patru lideri trebuia să semneze un document de reconciliere în 13 puncte.