Ucraina: O americancă şi alţi doi străini intră în noul guvern

Ucraina s-a dotat marţi cu un nou guvern prooccidental ce include o americancă, un georgian şi un leton în posturi cheie, pentru a ajuta ţara să iasă dintr-o gravă criză economică şi să facă faţă sângerosului conflict armat din Est.

02 dec. 2014, 21:50
Ucraina: O americancă şi alţi doi străini intră în noul guvern

O americancă şi alţi doi străini intră în noul guvern ucrainean. Aceste numiri au survenit în timp ce pe teren au fost anunţate armistiţii în luptele dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană în zona aeroportului din Doneţk şi în regiunea Lugansk, punctele cele mai fierbinţi.

‘Trebuie să integrăm în guvernul nostru cele mai bune competenţe internaţionale’, a declarat preşedintele Petro Poroşenko.

Natalie Jaresko, o americancă de origine ucraineană care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA şi pentru un fond de investiţii ucrainean finanţat de Congresul american, a fost numită ministru de finanţe.

Letonul Aivaras Abromavicius, manager al unui fond de investiţii suedez la Riga, a devenit ministru al economiei şi georgianul Alexander Kvitashvili, fost ministru al sănătăţii în Georgia, va conduce Ministerul Sănătăţii de la Kiev.

Preşedintele Poroşenko a declarat că le-a acordat cetăţenia ucraineană marţi dimineaţă, chiar înainte de numirea lor.

Săptămâna trecută, preşedintele a propus deja ca un străin să fie numit în funcţia de şef al noului birou de luptă împotriva corupţiei, o boală endemică în această fostă republică sovietică, estimând că un străin ar avea un avantaj considerabil: ‘lipsa de legături cu elita politică ucraineană’, aminteşte AFP.

Guvernul ucrainean va fi condus de Arseni Iaţeniuk, în vârstă de 40 de ani, care a deţinut postul de premier începând din februarie 2014.