Ucraina: Parlamentul aprobă desfăşurarea unor manevre militare comune cu NATO

Rada Supremă de la Kiev a aprobat marţi desfăşurarea a unor manevre militare comune cu ţări ale NATO şi UE, care vor avea loc din mai până în noiembrie pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în apele Mării Negre, informează AFP. 

01 apr. 2014, 09:19
Ucraina: Parlamentul aprobă desfăşurarea unor manevre militare comune cu NATO

Textul a fost aprobat cu 235 de voturi pentru şi niciunul împotrivă. ‘Este o bună ocazie pentru a dezvolta forţele noastre armate’, a declarat ministrul ucrainean al apărării Mihail Koval.

Pe de altă parte, aproximativ 80 de nave ale Flotei ucrainene la Marea Neagră rămân în Crimeea şi la Sevastopol, a anunţat marţi comandantul şef al forţelor navale ruse, amiralul Viktor Cirkov, în contextul în care peninsula din sudul Ucrainei este considerată de Moscova ca făcând parte integrantă din teritoriul rus după recenta ei anexare la Rusia. 

Preşedintele rus şi cancelarul german au discutat despre „restabilirea stabilităţii” în Ucraina

‘În acest moment, nave ale Flotei ucrainene la Marea Neagră rămân în apele teritoriale ruse, în Crimeea şi la Sevastopol. Noi am făcut o revizuire: este vorba de 79 de nave, dintre care 25 de război’, a afirmat comandantul rus. El a adăugat că navele vor fi predate Ucrainei în viitorul apropiat.

Declaraţia comandantului rus intervine după ce deputaţii Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal rus) au decis în unanimitate, luni, rezilierea acordurilor cu Ucraina privind partajarea Flotei la Marea Neagră şi staţionarea Flotei ruse la Sevastopol, aprobând un proiect de lege în acest sens propus săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin. Potrivit textului de lege aprobat de Dumă, acordurile ruso-ucrainene şi-au pierdut valabilitatea ca urmare a anexării Crimeii şi Sevastopolului la Federaţia Rusă.

Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei a fost anexată la Federaţia Rusă în urma semnării, la 18 martie la Kremlin, a unui tratat în acest sens de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii proruşi ai regiunii. Documentul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus şi promulgat ulterior de preşedintele rus Vladimir Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia. Anexarea Crimeii la Federaţia Rusă nu a fost însă recunoscută nici de Kiev şi nici de comunitatea internaţională, acţiunea Moscovei provocând reacţii ferme de condamnare din partea Occidentului şi temeri că Rusia ar putea invada şi estul Ucrainei, regiune cu populaţie rusofonă importantă.