Ucraina: Partidul lui Timoşenko se retrage din coaliţia de la putere, după ce Iaţeniuk a scăpat de moţiunea de cenzură

Partidul Batkivșcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoșenko a decis miercuri să se retragă din coaliția de la putere la Kiev, după ce nepopularul premier ucrainean, Arseni Iațeniuk, a scăpat marți de moțiunea de cenzură, relatează AFP.

17 feb. 2016, 11:21
Ucraina: Partidul lui Timoşenko se retrage din coaliţia de la putere, după ce Iaţeniuk a scăpat de moţiunea de cenzură

Grupul parlamentar al formațiunii Batkivșcina ‘a luat singura decizie posibilă în această situație: retragerea din coaliție’, a declarat Iulia Timoșenko pe pagina sa de Facebook, făcând apel și la alte forțe politice să-i urmeze exemplul.

‘Putem vedea că alianța proeuropeană în parlament nu mai există. Ceea ce a existat mereu a fost o coaliție opacă (…) a clanurilor oligarhice, care a format guvernul și a condus țara’, mai spune Timoșenko, potrivit unui comunicat al partidului său.

Premierul Arseni Iațeniuk a scăpat marți de o moțiune de cenzură în parlament, în pofida apelului făcut de președintele Petro Poroșenko de a-și da demisia după o serie de scandaluri de corupție și retragerea din guvern a unor miniștri reformatori.

Doar 194 de deputați au votat în favoarea moțiunii de cenzură dintr-un minim necesar de 226 de voturi. Acest rezultat semnifică faptul că primul ministru Iațeniuk și cabinetul său vor fi protejați de orice moțiune de destituire până la 22 iulie, când se încheie actuala sesiune parlamentară, conform Constituției ucrainene, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Iulia Timoşenko apare pentru prima oară în Parlament fără celebra ei coadă împletită în jurul capului

Această situație a ridicat imediat întrebări cu privire la viabilitatea coaliției de la putere la Kiev, ale cărei principale componente sunt formațiunea președintelui ucrainean Blocul Petro Poroșenko (BPP) și cea a premierului, Frontul Național. Celelalte două componente ale coaliției sunt partidele Samopomoșci și Batkivșcina, care s-au pronunțat în mod clar pentru demisia guvernului.