Ucraina: Poroşenko, „profund îngrijorat” în legătură cu intenţia Moscovei de a trimite un nou convoi umanitar

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat luni 'profund îngrijorat' după anunţul Moscovei privind trimiterea unui nou convoi umanitar şi după încălcarea frontierei ucrainene de către o coloană de blindate venite din Rusia.

25 aug. 2014, 18:37
Ucraina: Poroşenko, „profund îngrijorat” în legătură cu intenţia Moscovei de a trimite un nou convoi umanitar

Şeful statului ucrainean şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de încălcarea frontierei ucrainene de către vehicule blindate ruse şi faţă de intenţia Rusiei de a trimite din nou un aşa-zis convoi umanitar în Ucraina‘, a indicat preşedinţia de la Kiev după o conversaţie telefonică între Petro Poroşenko şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după cum relatează AFP.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat anterior că Rusia intenţionează să trimită un nou convoi umanitar pe teritoriul ucrainean şi că a informat Kievul în acest sens, şeful diplomaţiei de la Moscova făcând apel la autorităţile ucrainene să fie cooperante în această privinţă. Kievul şi Occidentul au criticat Moscova pentru trimiterea unui prim convoi umanitar la sfârşitul săptămânii trecute, fără autorizaţie din partea oficialităţilor ucrainene şi fără escortă de la Crucea Roşie, aşa cum era stabilit iniţial.

În acelaşi timp, Kievul a acuzat luni că o coloană formată din tancuri şi transportoare blindate ruse a pătruns pe teritoriul Ucrainei, prin sud, în apropiere de Marea Azov, încercând să deschidă o nouă zonă de confruntări militare în estul separatist. Coloana a fost oprită de forţele ucrainene, a precizat ulterior Kievul.