Ucraina, primul Crăciun pe 25 decembrie, după ce s-a renunțat la „moștenirea rusă”. Mesajul lui Volodomir Zelenski pentru cetățeni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a schimbat legea în iulie, spunând că Ucraina va abandona astfel „moștenirea rusă” și nu vor mai sărbători Crăciunul în ianuarie.

25 dec. 2023, 12:04
Ucraina, primul Crăciun pe 25 decembrie, după ce s-a renunțat la „moștenirea rusă”. Mesajul lui Volodomir Zelenski pentru cetățeni
Ucraina sărbătorește primul Crăciun pe 25 decembrie

Mulți creștini ortodocși ucraineni sărbătoresc, în premieră, Crăciunul pe 25 decembrie. Premiera e cauzată de faptul că până acum Ucraina folosea în mod tradițional calendarul iulian, folosit și de Rusia, unde Crăciun se sărbătorește pe 7 ianuarie.

Pentru o distanțare clară de Rusia, Ucraina sărbătorește acum Crăciunul potrviit calendarului occidental (sau gregorian), pe care îl folosește în viața de zi cu zi.

Volodimir Zelenski a schimbat legea în luna iulie, declarând că asta le permite ucrainenilor „să abandoneze moștenirea rusă” și să nu mai sărbătorească Crăciunul în ianuarie”.

Citește și: S-a dezlănțuit urgia chiar de Crăciun! Cod portocaliu de vânt și frig în mai multe zone din România. Avertismentul transmis de ANM

Într-un mesaj de Crăciun diduzat în Ajun, Zelenksi a spus că toți ucrainenii sunt acum împreună.

„Cu toții sărbătorim Crăciunul, la aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o țară unită”, a transmis președintele ucrainean.

„Ne vom ruga toţi pentru libertatea noastră, pentru victoria noastră, pentru Ucraina noastră”, a mai spus Zelenski. Acesta le-a mulţumit în mesajul său soldaţilor ucraineni aflaţi pe front şi li s-a adresat familiilor acestora.

„Toţi luptătorii luminii, îngerii păzitori ai Ucrainei, au dovedit că există miracole, dar trebuie să le creăm singuri”, a mai spus liderul de la Kiev.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, o biserică independentă nou creată, care a ținut prima slujbă în 2019, a schimbat și ea data Crăciunului în calendarul religios, în 25 decembrie. Astfel, s-a despărțit oficial de Biserica Ortodoxă Rusă, din cauza anexării Crimeei de către Moscova, în 2014, și a sprijinului său pentru separiștii din estul Ucrainei.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care o poți spune de Crăciun. Dumnezeu te va răsplăti înzecit

În ajunul Crăciunului, oamenii s-au rugat și au aprins lumânări în toată Ucraina. În orașul Lvov, care a fost şi el afectat de război, copii în costume naționale au cântat cântece și au participat la procesiuni festive pe străzi.

În ultimii ani, mulți credincioși s-au alăturat Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar milioane de oameni urmează încă bisericile legate istoric de Rusia și vor continua să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie.