Ucraina pune iar steagul în regiunea Harkov. Peste 40 de aşezări din regiune au fost eliberate

Momente emoționante surprinse în localitățile eliberate de armata ucraineană. Soldaţii lui Zelenski au reușit să reia controlul asupra mai multor regiuni din estul ţării, în Harkov și Donețk.

12 sept. 2022, 06:00

Război în Ucriana. În timp ce retragerea Rusiei în regiunea Harkov continuă, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că peste 40 de aşezări au fost eliberate, scrie CNN. Roman Semenukha, şeful adjunct al administraţiei militare din regiunea Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Putem anunţa oficial eliberarea a peste 40 de aşezări. Situaţia se schimbă incredibil de repede şi există multe, multe alte astfel de aşezări”.

Semenukha a declarat că cele 40 se referă doar la acele locuri în care situaţia este complet sub control şi că sunt mai multe unde a fost arborat steagul ucrainean.

„Situaţia este dinamic pozitivă. Şi, într-adevăr, situaţia se schimbă”, a spus el. Semenukha a spus că este greşit să se sugereze că ruşii pur şi simplu pleacă. „Au loc lupte aprige, aprige în multe zone ale frontului şi totul este foarte, foarte dificil. Dacă vorbim despre componenta militară, atunci trebuie doar să aveţi răbdare”, a spus el.

Răsturnare de situaţie pe frontul din Ucraina. Armata lui Zelenski a ajuns la graniţa cu Rusia
Filmările publicate pe reţelele sociale îi arată pe localnici emoționați și bucuroși că au scăpat de ocupația rusă.

Oamenii plâng de fericire, îi îmbrățișează soldații și le mulțumesc pentru că s-au întors să elibereze localitățile cucerite de ruși, în cele peste 6 luni de război.

Succesul contraofensivei împotriva Rusiei arată că Ucraina poate învinge forțele Moscovei, dar Kievul are nevoie de mai multe arme de la partenerii săi, a declarat sâmbătă ministrul de externe Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul german Annalena Baerbock, Kuleba a declarat că unii aliați au ezitat inițial să trimită arme invocând riscul de a-l antagoniza pe președintele rus Vladimir Putin.

„Acum, slavă Domnului, nu mai auzim acest argument… am demonstrat că suntem capabili să învingem armata rusă. Facem asta cu armele care ni s-au dat”, a spus el.

Lavrov bate în retragere şi dă vina pe Ucraina pentru că ar refuza negocierile de pace: „Amânarea acestora de către Kiev va complica posibilitatea ajungerii la un acord”
„Și astfel că reiterez: cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede vom câștiga și cu atât mai repede se va termina acest război”, a adăugat Kuleba.

Deși Germania a trimis obuziere autopropulsate în Ucraina, Kievul mai dorește și tancuri Leopard, vehicule de luptă de infanterie Marder și tancuri antiaeriene Gepard.

„În fiecare zi, în timp ce cineva din Berlin se consultă dacă să dea sau nu tancuri… cineva moare în Ucraina din cauza faptului că tancul nu a ajuns”, a spus el.

Baerbock a promis un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina. „Știu că timpul este esențial”, a spus ea. „Următoarele săptămâni și luni vor fi cruciale”.