Ucraina: Rebelii proruşi anunţă un acord privind schimbul de prizonieri

Rebelii proruși din estul Ucrainei au anunțat joi că au ajuns la un acord cu Kievul, în cadrul negocierilor din ajun de la Minsk, în vederea inițierii unui schimb de prizonieri în viitorul cel mai apropiat, informează AFP, potrivit Agerpres.

25 dec. 2014, 15:45
Ucraina: Rebelii proruşi anunţă un acord privind schimbul de prizonieri

„Există un acord” pentru a schimba 225 de ucraineni deținuți de separatiști pe circa 150 de rebeli încarcerați de autoritățile ucrainene, a anunțat așa-zisul „președinte” al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Igor Plotnițki, citat de agenția de presă RIA Novosti. „Este posibil ca acest schimb de prizonieri să aibă loc chiar în acest sfârșit de săptămână”, a spus acesta.

Informații similare au fost anunțate pentru presă și de către liderul Republicii autoproclamate Donețk, Aleksandr Zaharcenko. „Va exista un schimb de prizonieri de război, 150 în schimbul a 225”, a precizat liderul separatist.

Deocamdată, nu există o confirmare pentru acest acord din partea autorităților ucrainene, însă un înalt responsabil al Serviciilor de Securitate Ucrainene (SBU) a confirmat pentru AFP că cifrele de 225 și 150 de prizonieri au fost discutate în cadrul negocierilor cu rebelii înainte de întâlnirea de la Minsk. „Sperăm să existe un mare schimb de prizonieri extrem de curând” și ca „altele să urmeze”, a declarat Markian Lubkivski pentru AFP. „Suntem pe cale să-i ducem (pe rebelii prizonieri) spre un centru regional și suntem gata să-i dăm la schimb imediat ce cealaltă parte va fi și ea gata (pentru aceasta)”, a spus Lubkivski.

Potrivit reprezentantului SBU, în total mai mult de 680 de ucraineni sunt în prezent prizonieri ai forțelor separatiste. La rândul său, Kievul este gata să ofere la schimb 225 de prizonieri rebeli, potrivit aceleiași surse. „Suntem gata la un schimb ‘toți contra toți'”, a mai spus Markian Lubkivski.

Cinci ore au durat negocierile de miercuri de la Minsk dintre Kiev și rebeli, cu participarea Rusiei și OSCE, în vederea relansării procesului de pace în acest conflict armat, care a făcut peste 4.700 de morți de la izbucnirea lui, în aprilie.

La finalul acestor negocieri, emisarii rebelilor au anunțat „negocieri dificile”, declarând de asemenea că nu a fost fixată nicio dată pentru o reuniune viitoare, în condițiile în care inițial a fost anunțat că negocierile vor dura inclusiv vineri.

Kievul nu a comentat deocamdată în mod oficial rezultatele negocierilor de la Minsk.


loading...