Ucraina REDESCHIDE SPAŢIUL AERIAN a două mari oraşe

Ucraina a anunțat redeschiderea, începând de marți, a aeroporturilor din Dnepropetrovsk și Harkov,  orașe mari vecine cu frontul separatist prorus, unde zborurile au fost interzise începând de sâmbătă, din rațiuni de securitate.

16 dec. 2014, 11:58
Ucraina REDESCHIDE SPAŢIUL AERIAN a două mari oraşe

Aeroportul internațional din Dnepropetrovsk și-a reluat activitatea, au informat autoritățile aeroportului, cca şi aeroportul din Harkov.  Numai aeroportul din Zaporojie (sudulţării) va rămâne închis până sâmbătă, potrivit Serviciului de aviație civilă al Ucrainei.

Orașele vizate, centre industriale din Ucraina, sunt locurile-cheie a trei regiuni situate la granița cu regiunile separatiste Donețk și Lugansk, scena rebeliunii separatiste proruse. Legăturile aeriene cu aceste regiuni rebele sunt întrerupte de mai multe luni.

Aeroportul din Lugansk a fost complet distrus în timpul luptelor, în timp ce cel din Donețk rămâne unul dintre punctele fierbinți ale confruntărilor dintre forțele armatei ucrainene și ale separatiștilor proruși, confruntări ce durează de luni de zile.

Citeşte şi NATO: Avioanele militare ale Rusiei pun în pericol aviaţia civilă din regiunea Mării Baltice

Un Boeing al companiei Malaysia Airlines, ce asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, a fost doborât la 17 iulie de o rachetă trasă din zona aflată sub controlul separatiștilor proruși, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzându-și viața.Kievul și SUA i-au acuzat pe rebeli, care ar fi folosit o rachetă furnizată de Rusia, fapt dezmințit de Moscova, care la rândul său acuză armata ucraineană.

La sfârșitul lui noiembrie, autoritățile ucrainene au interzis deja zborurile tuturor companiilor aeriene ruse cu destinația Dnepropetrovsk și Harkov.