Răsturnare de situaţie pe front. Ucraina se retrage, Kievul vrea să evite pierderi şi mai mari

Liderii ucraineni ar putea decide retragerea militarilor din oraşul asediat Bahmut pentru a reduce pierderile şi pentru a-şi consolida apărarea în alte regiuni care ar putea fi atacate de ruşi.

08 feb. 2023, 20:34
Răsturnare de situaţie pe front. Ucraina se retrage, Kievul vrea să evite pierderi şi mai mari

Ruşii şi-au intensificat atacurile în estul Ucrainei, obţinând unele câştiguri în ultimele săptămâni. Analistul militar ucrainean Oleksiy Hetman susţine că liderii de la Kiev ar putea să renunţe la Bahmut.

„Va avea loc o retragere din Bahmut dacă există riscul de încercuire. Nu ar avea sens să pierdem mai mulţi oameni. Bahmut nu are o mare valoare strategică. Pentru moment, ne putem menţine poziţiile”, a declarat el la Radio Ucraina NV.

Oficialii ucraineni cred că Moscova ar putea viza şi Harkov, în nord-est, sau Zaporojia, în sud.

„Încercări de ofensivă fie în direcţia Harkov, fie în direcţia Zaporojia vor fi, desigur, făcute”, a declarat şeful securităţii naţionale Oleksiy Danilov, potrivit Sky News.

Citeşte şi: Zelenski continuă să forteze mâna UE: cere mai multe arme şi aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană

Zona Harkov a fost în centrul unei contraofensive ucrainene la sfârşitul anului trecut, în urma căreia Kievul a eliberat peste 500 de localităţi de sub controlul rusesc. În ultimele 24 de ore, peste 30 de oraşe şi sate din Harkov şi 20 de comunităţi din Zaporojia au fost atacate de ruşi, au anunţat forţele armate ucrainene.

Timp de luni de zile, luptele s-au concentrat în jurul oraşului Bakhmut, controlat de ucraineni, în estul regiunii Doneţk. Rusia a făcut progrese clare în încercarea de a-l înconjura atât dinspre nord, cât şi dinspre sud, deşi ucrainenii afirmă că poziţiile lor rezistă atacurilor repetate.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia a lovit cu rachete centrul oraşul Harkov. Reacţia lui Zelenski