Ucraina: Toţi miniştrii apărării şi şefii de Stat Major de după 1996 vor fi investigaţi

Procuratura militară ucraineană va investiga toţi miniştrii apărării şi şefii de Stat Major care au deţinut aceste funcţii după anul 1996 pentru a clarifica responsabilitatea ce le revine în sabotarea capacităţii defensive a armatei, a anunţat marţi procurorul general militar al Ucrainei, Anatoli Matios, citat de agenţia EFE.

07 oct. 2014, 18:55
Ucraina: Toţi miniştrii apărării şi şefii de Stat Major de după 1996 vor fi investigaţi

Toţi miniştrii apărării şi şefii de Stat Major din Ucraina de după 1996 vor fi investigaţi.

Cei vizaţi de anchetă vor fi cercetaţi pentru ‘neglijenţă în serviciu’, ei luând decizii care au avut ca efect risipirea resurselor armatei ori au condus la situaţii precum cea în care în acte se menţionează existenţa a şase brigăzi, dar în realitate abia pot fi mobilizaţi 400 de soldaţi, a precizat oficialul ucrainean.

Acestor foşti responsabili militari li se mai reproşează că au neglijat unităţile specializate în transmisiuni şi radiolocaţie, fapt care a condus la descoperirea completă a unor sectoare din frontiera cu Rusia, pe unde s-au infiltrat combatanţi care s-au alăturat separatiştilor proruşi precum şi transporturi de armament destinate acestora. De asemenea, ei nu ar fi încercat să rezolve problema numărului redus de tehnicieni din armată calificaţi în repararea echipamentelor, armamentului şi a infrastructurii.

În plus, procuratura militară consideră că unificarea Forţelor Aeriene cu Forţele de Apărarea Antiaeriană, care erau separate în perioada sovietică, a avut ca rezultat incapacitatea centrelor de comandă nou create de a armoniza cele două funcţii.