Ucraina va primi rachete, vehicule blindate și obuze de un miliard de dolari de la SUA

Pentagonul a anunţat că Ucraina va primi din partea SUA un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, constând mai ales din rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de precizie Himars.

09 aug. 2022, 08:46
Ucraina va primi rachete, vehicule blindate și obuze de un miliard de dolari de la SUA

Ucraina va primi rachete, vehicule blindate și obuze de un miliard de dolari de la SUA. Conform oficialilor de la Pentagon, noua tranşă de ajutor mai prevede şi trimiterea de rachete suplimentare cu rază scurtă şi medie pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, precum şi rachete antitanc Javelin. Ministerul american al apărării a mai precizat că aramata ucraineană va mai primi şi 75.000 de obuze de 155 mm destinate sistemelor de artilerie occidentale cu care sunt dotate acum forţele ucrainene, precum şi circa 50 de vehicule blindate medicale. Astfel, acest nou ajutor ridică la 9,8 miliarde de dolari totalul asistenţei militare oferite de SUA Ucrainei de la venirea la putere a lui Joe Biden, a precizat Pentagonul.

Anunţ de ultimă oră al Kremlinului. În ce condiţii vor fi reluate negocierile de pace între Rusia şi Ucraina

Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022 VIDEO

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Romarm în 2022, în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei. Administratorii contului de twitter Ukraine Weapons Tracker, care au publicat imaginile, susţin că obuzul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972. Conform site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Rusia este, din nou, subiectul ironiilor pe internet, după ultima propunere de uniforme pentru armata Kremlinului: „Vi se pare că seamănă cu ceva?”