UCRAINA vrea să adere la NATO. Rasmussen afirmă că uşa ADERĂRII rămâne DESCHISĂ şi CONDAMNĂ agresiunea Rusiei

Cabinetul de miniştri de la Kiev va înainta Parlamentului un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de 'ţară nealiniată' şi o reluare a apropierii de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), începută de fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, după Revoluţia Portocalie din 2004, informează RIA Novosti, EFE şi AFP, citate de Agerpres.

29 aug. 2014, 10:48

Guvernul ucrainean va propune anularea statutului Ucrainei de ‘ţară nealiniată’ şi apropierea de NATO. ‘Potrivit deciziei Consiliului pentru Apărare Naţională şi Securitate al Ucrainei, guvernul înaintează pentru dezbateri în parlament un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de ‘ţară nealiniată’ şi reluării cursului de aderare la NATO’, a anunţat Iaţeniuk.

Citeşte şi Victor Ponta: Intervenţia Rusiei în Ucraina trebuie CONDAMNATĂ şi sancţionată. Vom discuta în CSAT

Potrivit Reuters, premierul ucrainean a adăugat că principalul obiectiv al politicii externe a Ucrainei rămâne aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit RIA Novosti, atitudinea faţă de problema aderării la NATO oglindeşte contradicţiile dintre regiunile estice şi cele vestice ale Ucrainei: primele doresc o apropiere de Rusia şi consideră NATO o ameninţare, în timp ce regiunile din vest consideră ralierea la spaţiul euro-atlantic drept o şansă.

NATO condamnă acţiunile Rusiei şi afirmă că nu închide uşa aderării Ucrainei

NATO acuză Rusia de „încălcare flagrantă” suveranităţii Ucrainei, inclusiv prin operaţiuni militare, şi-şi exprimă solidaritatea cu Kievul. Secretarul general al Alianţei,  Anders Fogh Rasmussen, a declarat că „în ciuda dezminţirilor”, este clar că trupe ruseşti au trecut ilegal graniţa în Ucraina.

„Nu este o acţiune izolată, ci face parte dintr-un plan periculos de a destabiliza Ucraina ca un stat suveran. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale şi sfidează toate eforturile diplomatice pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a spus Rassmusen.

NATO nu închide uşa aderării Ucrainei, a mai declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, la reuniunea organizaţiei, informează AFP.

Totodată, Rasmussen a cerut Rusiei să înceteze ‘acţiunile militare ilegale’ în Ucraina, care încalcă flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.