Ucraina vrea să-l aducă într-o instanţă internaţională pe Vladimir Putin şi pe ministrul său al apărării

Ucraina vrea să-l aducă în faţa unei instanţe internaţionale pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru anexarea Crimeii şi instigarea unei insurecţii separatiste ce a pus în pericol integritatea teritorială a ţării.

04 aug. 2014, 09:03
Ucraina vrea să-l aducă într-o instanţă internaţională pe Vladimir Putin şi pe ministrul său al apărării

Fostul judecător ucrainean al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Vladimir Vasilenko, consideră că autorităţile de la Kiev sunt capabile să-l aducă în faţa unei instanţe internaţionale pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, relatează agenţia de presă ucraineană Ukrinform, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, un act de agresiune poate fi văzut ca o crimă şi, în acest caz, responsabilitatea este la un nivel complet diferit.

‘În conformitate cu punctul 3 din articolul 12 al statutului Curţii Penale Internaţionale adoptat la Roma, Ucraina poate să recunoască jurisdicţia acestei instituţii cu privire la situaţia care a apărut ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în perioada de la 27 februarie până în prezent’, a explicat el.

În acest moment, este foarte important, în opinia sa, să fie colectată baza probatorie.

‘Probe sunt mai mult decât suficiente. Este foarte important ca ele să fie documentate. Sper ca serviciile de profil din Ucraina, în special SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) să se ocupe în prezent de aceasta’, a spus judecătorul ucrainean.

După cum relatează media de la Kiev, Ministerul ucrainean de Interne dispune de informaţii cu privire la implicarea ministrului rus al apărării Serghei Şoigu în transferul de arme către presupuşi terorişti din estul Ucrainei şi verifică în prezent informaţiile despre posibila sa implicare în transferul de sisteme de rachete sol-aer Buk către separatiştii din autoproclamata ‘republică populară’ Doneţk. Conform autorităţilor de la Kiev şi Washington, cu o rachetă sol-aer rusească a fost doborât avionul de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, în data de 17 iulie, într-o zonă controlată de rebeli. Nu a existat niciun supravieţuitor.