VIDEO Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, prin care gazele ajung în Europa. Republica Moldova instituie STARE DE ALERTĂ

În regiunea Kursk din Rusia se află un punct cheie pentru furnizarea de gaze. Stația de gaze Sudja este situată la aproximativ 8 km în interiorul teritoriului rus.
Filip Stan
08 aug. 2024, 22:27
VIDEO Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, prin care gazele ajung în Europa. Republica Moldova instituie STARE DE ALERTĂ

Ucrainenii au preluat controlul asupra stației de gaze Sudja, ultima pe ruta de conducte prin care sunt transportate gaze către Europa prin Ucraina, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru The Washington Post, potrivit Pravda.

În regiunea Kursk din Rusia se află un punct cheie pentru furnizarea de gaze. Stația de gaze Sudja, situată la aproximativ 8 km în interiorul teritoriului rus, este ultima pe ruta de conducte prin care sunt transportate gaze către Europa prin Ucraina.

Ruta de tranzit a gazelor prin Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârşitul anului, iar Kievul a declarat anterior că nu intenţionează să îl reînnoiască sau să îl prelungească.

Atacurile armatei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, în apropierea stației de gaze Sudja, au stârnit îngrijorări cu privire la o potențială oprire bruscă a livrărilor înainte de încheierea acordului cu gigantul energetic rus Gazprom.

De asemenea, analiștii WP sugerează că ucrainenii ar putea urmări să întrerupă livrările rusești de gaz către Europa, folosind acest lucru ca pârghie.

Alertă la Marea Neagră. Rusia acuză o invazie din Ucraina pe Istmul Tendra. Putin vorbeşte de „provocare pe scară mare”

Gazprom furnizează aproximativ 42 de milioane de metri cubi pe zi Europei prin Ucraina.

Potrivit operatorului ucrainean de conducte de gaze, tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5%, la 14,65 miliarde de metri cubi (bcm) anul trecut, de la 20,5 bcm în 2022.

Pentru moment, Gazprom a declarat, joi, că va continua să transporte gaze prin Ucraina, iar operatorul ucrainean de tranzit al gazelor a declarat, de asemenea, că operaţiunile continuă în mod normal.

Conform Gazprom, tranzitul prin punctul Sudja a coborât joi la 37,3 milioane de metri cubi, față de 42 de milioane de metri cubi în mod obișnuit.

Kievul afirmă că Rusia ”plăteşte consecinţele” agresiunii sale prin incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk. ”Războiul este război, cu propriile lui reguli, iar agresorul plăteşte inevitabil consecinţele corespunzătoare”, afirmă Podoliak

Incursiunea ucraineană – care se află în desfăşurare de mai multe zile în regiunea rusă Kursk – este o consecinţă a ”agresiunii” ruse a Ucrainei, comentează joi un consilier al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, relatează AFP. Autorităţile ucrainene păstrează de marţi o tăcere aproape totală asupra situaţiei şi nu au făcut niciun comentariu direct.

ăzboi în Ucraina. Rusia a atacat din nou Kievul cu rachete şi drone VIDEO

Mihailo Podoliak nu a atribuit nici el în mod direct acest atac armatei ucrainene. Însă el afirmă pe X că ”prima cauză a oricărei escaladări, a oricărui bombardament, a oricărei acţiuni militare (…) inclusiv în regiunile (ruse) Kursk şi Belgorod este numai agresiunea fără echivoc a Rusiei” şi invazia rusă a Ucrainei care se desfăşoară de peste doi ani.

”Rusia a crezut mereu că normele juridice restrictive nu i se aplică ei şi că ea poate astfel să atace teritoriile ţărilor vecine în deplină impunitate şi să pretindă în mod ipocrit inviolabilitatea proporiului teritoriu”, continuă Mihailo Podoliak.

”Însă războiul este război, cu propriile lui reguli, iar agresorul plăteşte inevitabil consecinţele corespunzătoare acestuia”, conchide el.

Forţele ruse continuau joi să înfrunte o incursiune majoră a unor trupe ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, un revers neaşteptat la Kremlin, a cărui armată era în avantaj până acum pe front.

Armata ucraineană a lansat marţi acest asalt – cu până la 1.000 de oameni şi vehicule blindate -, a anunţat Statul Major rus, care dă asigurări că face totul pentru a-i respinge pe militarii ucraineni de pe teritoriul rus.

Mai mulţi analişti susţin că înaintarea ucraineană se concentrează în jurul Sudja, un oraş rus cu aproximativ 5.500 de locuitori, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră şi în care se află o staţie de gaze naturale care livrează în continuare gaze naturale Europei prin Ucraina.

Institutul de Studiul Războiului (ISW), cu sediul în Satele Unite, anunţa în ultimul său raport că forţele ucrainene au avansat până la zece kilometri adâncime şi că au străpuns ”cel puţin două linii apărare rusă”.

Republica Moldova instituie stare de alertă timpurie pe piaţa gazelor, din cauza evenimentelor din Kursk

„Fraţii noştri de peste Prut au decis să instituie stare de alertă timpurie pe piaţa gazelor, din cauza evenimentelor recente din regiunea Kursk. De aceea, în ultima oră, am avut o discuţie telefonică cu prietenul meu, Victor Parlicov , Ministrul Energiei din Republica Moldova, pe care l-am asigurat de sprijinul total şi permanent al României. Ne-am coordonat, aşa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situaţie cu maximă eficienţă”, scrie pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El aminteşte că, prin noua Strategie Energetică a României, ţara noastră se angajează că va susţine securitatea energetică a Republicii Moldova.

„Avem capacitatea şi hotărârea de a sprijini necondiţionat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate. Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilităţii întregului sistem energetic de peste Prut. Gazoductul Iaşi-Chişinău este operaţional din 2022 şi în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chişinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălţi este una dintre priorităţile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata. Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului. Relaţia dintre România şi Republica Moldova este unică. Împărtăşim acelaşi trecut şi cu siguranţă, acelaşi viitor. Suntem puternici alături, de neclintit împreună”, încheie Burduja.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia