Ucrainenii vor să devină cetăţeni români pentru a pleca mai departe în alte ţări din UE VIDEO

Oficial, îngroziţi de război, de înrolarea pe front şi cu speranţa unui trai mai bun, sute de ucrainieni cer să devină cetăţeni români. Dar mulţi dintre ei visează ca, după ce obţin cetăţenia română, să plece în alte ţări din Uniunea Europeană.

20 mart. 2015, 14:59

Numai anul acesta, aproape 500 de oameni au dat buluc la Suceava să-şi vadă visul împlinit. Speră că vor scăpa de infern şi vor deveni cetăţeni liberi în toată Europa.

Cei care dovedesc că au părinţi români şi ştiu limba au şansa să-şi vadă visul împlinit chiar şi într-un an. Apoi, odată ce au în mână noul paşaport, scapă şi de război şi se pot muta oriunde în Europa, potrivit România TV.

Deşi ucrainienii se feresc să vorbească deschis despre război şi despre recrutările pe front, autorităţile din România spun că acesta este adevăratul motiv al avalanşei de cereri din ultima perioadă. Dacă în 2014, o mie de oameni au cerut cetăţenia, anul acesta, în nici 3 luni sunt deja aproape 500 de înscrieri.

Citeşte şi România va acorda TRATAMENT MEDICAL soldaţilor ucraineni

„Sunt foarte multe cereri, vin foarte multi cetateni ucrainieni in audienta, pentru a nu fi luati in armata, trebuie sa spunem clar, asta-i principalul scop al lor. Vor sa obtina cetatenia pt a pleca in Romania sau pana la urma in UE”

Reprezentanţii Primăriei Suceava spun că abia fac faţă cu transcrierea actelor necesare pentru eliberarea certificatelor de naştere pentru noii cetăţeni. Aşa că, pentru urgentarea procedurilor, le-au cerut oamenilor să meargă şi la celalte centre din ţară, de la Iaşi, Timişoara, Galaţi, Cluj şi Bucureşti.