UDMR, despre declaraţiile preşedintelui Iohannis: Aşteptăm raportul final al Comisiei de la Veneţia

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a precizat joi, cu referire la declaraţiile şefului statului, Klaus Iohannis, că formaţiunea pe care o reprezintă va aştepta raportul final al Comisiei de la Veneţia, pentru a decide ce hotărâri să ia.

19 iul. 2018, 15:48
UDMR, despre declaraţiile preşedintelui Iohannis: Aşteptăm raportul final al Comisiei de la Veneţia

„Dacă ne referim strict la raportul Comisiei de la Veneţia este un raport preliminar. Ce înseamnă acest lucru? În următoarea perioadă, statul român, respectiv autorităţile româneşti pot face modificări în vederea corectării erorilor eventual factuale din cuprinsul raportului. Deci, fiind vorba de un raport preliminar, nu ne putem pronunţa asupra raportului, pentru că s-ar putea ca acest raport în forma lui finală se va schimba. Noi am spus şi săptămâna trecută, după ce vom vedea raportul final vom discuta cu colegii care au lucrat la modificarea legilor justiţiei, asta va fi, sperăm noi, în toamnă sau la începutul sesiunii parlamentare şi vom decide atunci ce hotărâri vom lua”, a declarat preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Bálint.

În legătură cu Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele României, Porcsalmi Bálint a punctat că UDMR a susţinut modificarea acesteia, respectiv faptul că „este nevoie de o separare reală a puterilor judecătoreşti, respectiv a puterilor procurorilor, pentru că judecătorii şi procurorii trebuie să-şi exercite atribuţiile separat şi independent unul de celălalt”.

Despre înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, prevăzută în aceeaşi lege, preşedintele executiv al UDMR a arătat că Uniunea a susţinut acest lucru, întrucât este „un lucru normal şi logic” ca un magistrat să-şi asume responsabilitatea unei greşeli pe care o face cu rea credinţă.

„Noi am susţinut acest lucru, pentru că noi credem că dacă cineva face o greşeală, fiind vorba de un procuror sau de un judecător, şi face o greşeală cu rea credinţă, atunci trebuie să-şi asume anumite responsabilităţi. Deci, mi se pare un lucru absolut normal şi absolut logic. (…) Acum nu există această responsabilitate şi niciun un procedeu transparent de a stabili responsabilităţi”, a punctat Porcsalmi Bálint.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a fost nevoit să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a Legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.

Şeful statului a reamintit că a cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi în Parlament, a trimis sesizări către CCR şi a sesizat Comisia de la Veneţia. Potrivit şefului statului, „este imposibil să se meargă mai departe” cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.