UDMR nu va semna o moţiune de cenzură iniţiată de PDL după asumarea răspunderii pe descentralizare

UDMR nu va semna o eventuală moţiune de cenzură iniţiată de PDL după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea descentralizării, a declarat, marţi, la RFI, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care cataloghează drept "politicianist" demersul democrat-liberalilor.

19 nov. 2013, 09:58
UDMR nu va semna o moţiune de cenzură iniţiată de PDL după asumarea răspunderii pe descentralizare

„Nu vom semna o moţiune de cenzură, şi fără semnătura noastră nu se poate depune o moţiune de cenzură în acest moment, în Parlamentul României. Nu semnăm o moţiune de cenzură, pentru că argumentele cu care PDL a atacat şi atacă acest proiect de descentralizare sunt argumente politicianiste. Când eram împreună la guvernare, atunci erau pentru descentralizare şi am făcut câţiva paşi mici. Acum, sigur, dacă vine USL şi eşti în opoziţie, este la modă sau aproape că este logic să spui nu”, a declarat Kelemen Hunor.

VEZI ŞI  Crin Antonescu: PNL îşi asumă proiectul descentralizării

El a adăugat că argumentele pe care le-a auzit până nu conving UDMR în niciun fel, potrivit Mediafax.

„Eu nu pot să spun din cauză că sunt în opoziţie că nu sunt de acord cu ceea ce am spus 20 de ani la rând, principiul subsidiarităţii, descentralizarea. Deci, nu vom semna această moţiune de cenzură şi, în plus, o moţiune de cenzură trebuie depusă atunci când ai şansa de a da jos Guvernul. În acest moment, această şansă nu există”, a susţinut liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu va susţine nici un eventual demers al PDL de contestare a legii descentralizării la Curtea Constituţională.

„Eu nu am văzut până acum niciun articol care din punctul nostru de vedere ar fi neconstituţional. Noi am depus câteva amendamente acolo unde noi credeam că din punct de vedere politic lucrurile nu sunt clare. De exemplu, era un articol în care Guvernul spunea că trebuie menţinută în educaţie şi în sport, atât în ceea ce priveşte clădirile care sunt trecute pentru scopul consacrat, dar şi atribuţiile nu pot fi modificate. Noi am spus că trebuie să facem un articol general pentru toate domeniile care vor fi descentralizate, nu numai pentru educaţie şi sport, ca să nu fie nicio discuţie şi să nu existe o portiţă mică pentru unii care eventual vor să schime atribuţiile direcţiilor sau instituţiilor care vor fi descentralizate. Deci, poate aici ar fi fost vorba despre o problemă de neconstituţionalitate, dar propunerea noastră a fost acceptată”, a explicat preşedintele UDMR.

Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului, şedinţa Camerelor reunite fiind programată să înceapă la ora 15.00.

VEZI ŞI Vasile Blaga: Vom ataca Legea descentralizării la Curtea Constituţională

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va încerca să iniţieze o moţiune de cenzură şi va solicita colaborarea UDMR, PPDD, „chiar şi a PNL”, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, purtătorul de cuvânt al partidului, Adriana Săftoiu.

Înainte de şedinţa BPN al PDL, Vasile Blaga anunţase că va depune amendamente la proiectul legii descentralizării şi va ataca la Curtea Constituţională acest act normativ.

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, vineri, că grupurile parlamentare pot depune amendamente la Legea descentralizării până luni ora 15.00 , iar şedinţa de plen pentru procedura asumării răspunderii Guvernului va avea loc marţi.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.