UDMR spulberă speranţele PSD, anunţă că susţine moţiunea de cenzură, dar exclude alegerile anticipate

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a vorbit despre ieșirea ALDE de la guvernare și din alianța cu PSD, dar și despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Declarația vine după ce au existat surse cum să PSD ar încerca negocierea majorității cu UDMR.

26 aug. 2019, 17:25
UDMR spulberă speranţele PSD, anunţă că susţine moţiunea de cenzură, dar exclude alegerile anticipate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, pentru AGERPRES, că prima variantă a Guvernului Dăncilă e să demisioneze, după ce ALDE a anunţat că iese de la guvernare.

„Prima variantă ar fi să demisioneze. Este o chestiune absolut normală, corectă, dacă nu se poate construi o altă majoritate, premierul renunţă la mandat”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, a doua variantă ar fi depunerea unei moţiuni de cenzură de către opoziţie.

„Sunt şanse să treacă moţiunea. PNL a anunţat, ALDE susţine, Pro România susţine, noi data trecută am susţinut, aşteptăm să fie depusă moţiunea şi ne vom comporta cum ne-am comportat şi la moţiunea trecută”, a afirmat preşedintele UDMR.

El a mai precizat că varianta alegerilor anticipate este exclusă, potrivit legii, deoarece suntem în ultimele şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale. „Era de așteptat să se întâmple ieșirea ALDE de la guvernare, ALDE aștepta o reacție constructivă din partea PSD ceea ce nu s-a întâmplat și au rupt coaliția. Din punctul lor de vedere este o decizie firească, ceea ce înseamnă că în momentul în care se va produce demisia miniștrilor ALDE și vor ieși de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poți să guvernezi, asta este consecința. PSD nu a reușit, nu a putut să mențină ALDE în coaliție, să prețuiască ceea ce a obținut în 2016 și ceea ce a funcționat până azi, dar asta e problema lor, și noi doar constatăm că nu există majoritate și un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu știu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susține acest guvern și am și votat o moțiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziție și ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcție vine”, a spus Kelemen Hunor.