UDMR vrea modificarea datei alegerilor prezidenţiale. Proiectul depus la Senat ar scurta mandatul preşedintelui Iohannis

Mai mulţi parlamentari de la UDMR au depus la Senat, un proiect care propune ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României. Iniţiativa legislativă este semnată, în numele iniţiatorilor de către liderul senatorilor UDMR Cseke Attila.

13 dec. 2023, 17:14
UDMR vrea modificarea datei alegerilor prezidenţiale. Proiectul depus la Senat ar scurta mandatul preşedintelui Iohannis

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, arată iniţiativa legislativă a UDMR.

„Iniţiativa legislativă urmăreşte stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de preşedinte. Acest termen mai larg, adaugă aceştia, acordă posibilitatea pregătirii preluării mandatului de către preşedintele nou ales”, arată parlamentarii UDMR, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii mai argumentează că „propunerea legislativă ia în considerare şi unele modele existente la nivel internaţional, asemănătoare cu propunerea formulată”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după ce INS a anunțat că inflaţia continuă să scadă: Nu ar fi fost posibil dacă nu am fi plafonat preţurile la energie şi gaze şi nu am fi limitat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente de bază

„De exemplu, în Statele Unite ale Americii alegerile prezidenţiale se desfăşoară întotdeauna în prima zi de marţi a lunii noiembrie, iar preşedintele este învestit în noul mandat cu data de 20 ianuarie a anului următor”, mai prevede expunerea de motive a proiectului.

Aceştia mai spun că propunerea de lege „nu afectează mandatul preşedintelui în funcţie, a căror durată este stabilită prin art. 83 din Constituţia României”.

Proiectul UDMR este înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională pe iniţiativa de lege.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, despre influenţa lui Iohannis în rândul liberalilor: „Preşedintele României pentru PNL este reprezentantul PNL şi PNL a fost, este şi va rămâne alături de preşedintele României”