Udrea, replică la acuzaţiile lui Baconschi: Este foarte URÂT. Era pe locul 5, eu l-am ridicat pe 3

Elena Udrea a negat că PMP i-ar fi cerut bani lui Teodor Baconschi pentru a-l plasa pe un loc eligibil pe lista partidului la alegerile europarlamentare. Într-o emisiune la România TV, Udrea l-a acuzat pe Baconschi că încearcă să-şi scuze oportunismul politic, deşi militanţii PMP au depus "eforturi uriaşe" pentru a-l face europarlamentar.

08 iul. 2014, 20:00
Udrea, replică la acuzaţiile lui Baconschi: Este foarte URÂT. Era pe locul 5, eu l-am ridicat pe 3

Elena Udrea a negat faptul că lui Teodor Baconschi i s-ar fi cerut 100.000 de euro pentru a obţine un loc eligibil pe lista PMP.

„Evident că banii nu s-au dat”, a spus Udrea invocând şi o declaraţie în acest sens a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Este foarte urât că cineva care a făcut parte din echipă dă naştere la speculaţii. Este nedrept să loveşti în zeci de mii de oameni care au făcut eforturi uriaşe să dea doi europarlamentari. Ne-am fi dorit să avem şi un al treilea, pe domnul Baconschi”, a spus Udrea.

Aceasta crede că cei care au demisionat din PMP acuzând-o pe ea pentru modul în care conduce partidul încearcă să facă alte aranjamente politice însă fără a se dezice de Traian Băsescu.

Constat că sunt oameni care au fost promovaţi în funcţii de Traian Băsescu, iar când acesta îşi termină al doilea mandat, îşi caută un loc de unde pe viitor să-şi poată continua o carieră politică de succes, speră ei. Neputând să se dezică de preşedinte, cel mai simplu este să găsească o scuză pentru oportunismul lor spunând că pleacă din cauza Elenei Udrea”, a spus preşedintele PMP.

Am citit undeva că loialitatea este piatra de temelie a caracterului. Poţi să trădezi oameni, echipe, dar când trădezi valori, este deja oportunism„, a comentat Elena Udrea plecarea din partid a lui Teodor Baconschi.

Udrea a spus că s-a implicat personal ca Baconschi să fie pus pe locul 3 al listei pentru europarlamentare, deşi la alegerile interne din partid, fostul ministru de Externe se plasase pe locul 5 al preferinţelor militanţilor din PMP. „Inițial, fl. Baconschi era pe locul 5 și eu l-am ridicat pe locul 3. Am considerat că domnul Baconschi merită să fie susţinut de partid să ajungă europarlamentar”, a mai spus Udrea.

Teodor Baconschi a lansat acuzaţii extrem de grave după ce şi-a dat demisia din PMP. Baconschi reclamă că i s-au cerut 100.000 pentru a fi „tolerat” pe un loc 3, considerat eligibil, pe listele PMP pentru alegerile europarlamentare.

Teodor Baconschi face pe Facebook unele precizări pentru cei care „sustin ca intelectualii angajati politic abandoneaza lupta prea usor”, amintind că a intrat in politica interna la un an dupa ce a devenit ministru de Externe, adica in 2011.

„Am activat in PDL, in echipa Boc. In 2012, am dorit sa candidez la Bucuresti (de unde sunt) sau intr-un colegiu de diaspora (unde ma stiau bine romanii, dupa ani de lucru in favoarea comunitatilor noastre din Italia, Portugalia si Franta). Am fost insa refuzat si trimis sa candidez la Iasi. Am intrat in batalie in ultima clipa, intr-un oras necunoscut mie, dar dominat 100 % de PSD si PNL. Dupa o luna de campanie grea, fara bani, dar activa mediatic si pe toate strazile cartierelor muncitoresti din colegiu, unde am discutat cu mii de oameni (furiosi pe PDL si fani Antena 3) am primit aproape 10.000 de voturi, adica 21 %, cu 5 procente peste media nationala a ARD. Mi-au lipsit circa 1000 de voturi pentru a intra in Senat”, scrie Baconschi.

Urmatoarea batalie a fost tot in PDL, susţine fostul ministru de externe, când a sustinut motiunea Monicai Macovei: „La congresul respectiv, „Reformistii” au pierdut, obtinand doar 5 % din voturi. In preziua analizarii in BPN al PDL a propunerii de excludere a mea din partid, am socotit ca e normal sa demisionez.”

„Am continuat insa lupta politica, in calitate de membru fondator al PMP, unde am sperat ca se vor reuni toate – sau cat mai multe dintre personalitatile publice de valoare greu contestabila, care au colaborat in timp pentru agenda reformista a dlui Basescu: un „partid altfel”, partidul asteptat de cel putin 15 % dintre romani. Am alergat cu Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Marian Preda, Daniel Funeriu si altii prin toata tara, facand cheta pentru plinurile de benzina. Am muncit enorm: de la 23 iulie 2013, cand s-au depus actele PMP la tribunal, pana la 29 ianuarie, cand partidul a fost oficializat, construisem 400 de organizatii si aveam 24.000 de membri, cei mai multi oameni care nu mai fusesera implicati in politica. Mii de km parcursi, sute de mitinguri, inteviuri si participari la emisiuni din media locala”, precizează Baconschi.

Acesta precizează că organizatia PMP sector 1, pe care a coordonat-o, a obtinut, la europarlamentare, cel mai bun scor pe tara (14 %, fata de media nationala de 6,2).

„Mi-am dorit sa castig un mandat de eurodeputat, fiind convins ca experienta si CV-ul meu m-ar ajuta sa reprezint eficient si onorabil Romania. Nu a fost sa fie: plasat pe locul trei (pentru ca primele doua locuri au fost practic rezervate prin dictat), am ratat si acest obiectiv. Dar nu am abandonat lupta ! Am candidat pe un post de vicepresedinte al PMP (adica pe functia detinuta din august 2013) dar nici aici n-a mers: a castigat dl Vlaston, adus de mine, cu mari rugaminti, la PMP sector 1, care a fost sunat la telefon de dna Udrea pentru a candida (desi 90 % dintre participantii la congres nu stiau cine e).

In acest rezumat nu intra mii de detalii: lovituri interne, nedreptati, abuzuri, umilinte. Nu intra nici tensiunile din PMP, dupa ce Florin Popescu iesise – la un prim scrutin intern – cap de lista, sau pentru cei 100. 000 de euro care mi-au fost ceruti, cu scandaluri si insulte, pentru a fi „tolerat” pe locul 3 (considerat eligibil): evident, nu aveam de unde sa „scot” o asemenea suma… Nu intra nici sutele de mii de injuraturi primite de la cetatenii care, pe buna dreptate iritati, m-au judecat „la pachet” cu toata „clasa politica”, dominata, cum stim, de figuri agramate si/sau interlope”, mai scrie Baconschi.

Ulterior, Teodor Baconschi a revenit cu câteva precizări legate de suma care i s-a cerut. „Li s-a cerut candidatilor sa obtina sponsorizari legale pentru a finanta campania, nu sa vina cu geanta la cineva. Orice alta „interpretare” a spuselor mele e scoasa din context in mod abuziv”, a scris Baconschi pe Facebook

Teodor Baconschi a demisionat din PMP, la data de 26 iunie, când a publicat pe Facebook o scrisoare adresată preşedintelui PMP, Elena Udrea.

Citeşte şi Papahagi, despre demisia lui Baconschi: Elena Udrea s-a înconjurat cu sicofanţi fără anvergură