Udrea merge la o toaletă comună în închisoare, este singura femeie în arestul din Blagoevgrad

Elena Udrea, fost ministru, arestată în Bulgaria, îi transmite ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, că dacă îi "garantează" că în România i se va aplica aceeaşi lege "precum s-a aplicat tuturor" aflaţi în situaţia sa, va veni singură în ţară.

02 iun. 2022, 17:52

Judecătorii din Bulgaria au decis miercuri, 1 iunie, că Elena Udrea rămâne în arest, după un nou termen al procesului. Elena Udrea a început să plângă în timp ce le dădea judecătorilor bulgari o declarație și le-a cerut să o lase să îşi vadă fetiţa.

Elena Udrea a povestit pentru Antena 3 că este singura femeie între zeci de bărbaţi în arestul Blagoevgrad, unde este o singură toaletă comună, fiind obligată să treacă prin faţa tuturor.

„În acest dosar este a treia oară când statul român încearcă să mă aresteze. Prima dată în 2015, atunci când au apărut şi primele informaţii că sunt ameninţări la adresa vieţii mele.

În 2018, când eu eram deja însărcinată în şase luni, în Costa Rica, şi aveam deja procesul pentru azil politic, m-au condamnat definitiv şi m-au arestat. După două luni şi jumătate au fost obligaţi să mă elibereze, din nou, pentru că CCR a decis că am fost judecată de un complet nelegal constituit”, a declarat Elena Udrea în sala de judecată.

„Vreau să îmi văd familia. Vă rog, în primul rând pentru copilul meu, să dispuneţi o măsură care să-mi permită să îmi văd copilul, să stau cu copilul meu. Nu există riscul să plec din Bulgaria pentru că în momentul acesta este cel mai sigur loc pentru mine.

În arest la Blagoevgrad, unde sunt, personalul de acolo este extraordinar, dar 99,99% din timp sunt singura femeie din arest”, a spus fostul ministru.

Noul termen stabilit de judecători este 8 iunie. Tribunalul din Blagoevgrad a decis pe 20 aprilie că fostul ministru va fi extrădat în România, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.

Instanța a amânat de mai multe ori pronunțarea sentinței. Avocaţii lui Udrea au cerut amânarea pe 18 mai, sperând că între timp, până la următorul termen, la Bucureşti se va pronunţa o decizie favorabilă în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare.

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. A izbucnit în plâns în faţa instanţei şi a cerut să-şi vadă fetiţa!
Ea a făcut referire şi la situaţia sa familială, invocând faptul că fetiţa sa nu a mai văzut-o de aproape două luni. „Dar despre faptul că fetiţa mea de 3 ani nu m-a văzut de aproape 2 luni din cauza acestor abuzuri ale justiţiei dumneavoastră, ce părere aveţi? Aveţi vreo părere? Care este poziţia dvs ca ministru al Justiţiei faţă de acest caz? Dar faţă de haosul general de la ICCJ, unde unii judecători dau decizii când pro când contra Curţii Constituţionale, chiar şi contra CJUE, iar alţii ar vrea, dar nu au curajul să respecte deciziile CCR pentru că se pare că sunt ameninţaţi, unde nu s-a stabilit încă o poziţie coerentă şi unitară faţă de falsul conflict între CCR şi CJUE (în realitate nu există niciun conflict, dar nici asta nu aveţi curajul să tranşaţi)?”, a adăugat Udrea.

După ultimul termen, Elena Udrea l-a întrebat pe Predoiu dacă, în calitate de membru al CSM, a ridicat acest subiect în şedinţele consiliului.

„Dar despre condamnările neprevăzute de legea penală, ori prescrise, despre faptul că s-a ajuns din cauza lasităţii unor magistraţi şi a slabei calităţi a clasei politice, să se dea pedepse mai mari pentru o eventuală mită de 25 de mii euro, decât pentru omor, răpiri, violuri şi tâlhării. De 3 ani justiţia dvs încă nu l-a condamnat pe monstrul din Caracal, celebrul Dincă, asta nu va preocupă? Cetăţenii României aparţin Europei, şi aşa cum au dreptul să aleagă o şcoală mai bună, un loc de muncă mai bun, la fel au dreptul să îşi caute dreptatea dacă în ţara lor domneşte haosul în Justiţie, şi sunt abuzaţi de cei care ar trebui să aplice legea în mod corect, iar politicienii ca dvs şi marea majoritate, nici măcar opinii nu reuşiţi să aveţi sau nu îndrăzniţi!”, a afirmat Udrea.

Elena Udrea, mesaj din închisoarea din Bulgaria. Cere intervenţia ministrului Justiţiei: „Fetiţa mea de 3 ani nu m-a văzut de aproape 2 luni din cauza abuzurilor justiţiei din România”
Ea a susţinut că va reveni singură în ţară dacă i se garantează că i se aplică „aceeaşi lege”.

„Nu e nevoie să vă străduiţi să mă aduceţi în ţară, dacă dvs ca ministru al Justiţiei îmi garantaţi că în România mi se aplică şi mie aceeaşi lege precum s-a aplicat tuturor celor în situaţia mea, vin singură, domnule Predoiu! Dacă nu puteţi garanta unuia, sau mai multor cetăţeni ai ţării din guvernul căruia faceţi parte aplicarea legii, la ce bun să rămâneţi în funcţie? Domnule Predoiu, încă mai aveţi şansa să vă ridicaţi şi ca ministru la nivelul profesionistului în drept care sunteţi! Nu o rataţi! Ca cineva care a pus câteva cărămizi importante la temelia carierei dumneavoastră, îmi permit această sugestie”, a conchis Udrea.

Elena Udrea este arestată în Bulgaria, judecătorii amănând pentru 8 iunie decizia privind extrădarea ei.