UE a aprobat definitiv aderarea Croaţiei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2023

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, a adoptat marţi cele trei acte juridice finale necesare pentru a-i permite Croaţiei să introducă moneda euro la 1 ianuarie 2023, informează AFP.

12 iul. 2022, 20:43
UE a aprobat definitiv aderarea Croaţiei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2023

Consiliul UE aprobă formal aderarea Croaţiei în zona euro începând din 2023. Miniştrii de Finanţe din statele Uniunii Europene au votat formal, marţi, planul de integrare a Croaţiei în zona euro de la începutul anului 2023, informează agenţia Reuters.

Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate guvernele statelor membre UE, a adoptat trei documente cu caracter legal care vor permite introducerea monedei euro în Croaţia de la 1 ianuarie 2023. Croaţia va deveni astfel al 20-lea membru al zonei euro.

Euro a scăzut la un minim istoric. A ajuns la paritate cu dolarul, pentru prima oară în ultimii 20 de ani
Rata de conversie a fost fixată la 1 euro = 7,53450 kuna, iar Croaţia va avea la dispoziţie câteva luni pentru a pregăti cadrul practic necesar adoptării monedei euro.

Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski ar putea grăbi soarta războiului. Care este oraşul-cheie care decide totul
Pentru a deveni membră a zonei euro, Croaţia a trebuit să îndeplinească criterii privind stabilitatea preţurilor, stabilitatea schimburilor valutare, soliditatea sistemului financiar şi dobânzi moderate pe termen lung, toate verificate strict de Uniunea Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană a analizat convergenţa economică a Croaţiei în raport cu restul zonei euro, inclusiv balanţa tendinţelor plăţilor, integrarea pe pieţele financiare şi pe piaţa muncii, precum şi compatibilitatea legislaţiei croate cu reglementările Băncii Centrale Europene (BCE).