UE a cerut un armistiţiu în Libia şi a avertizat trupele turce să nu intre în această ţară

Liderii europeni l-au avertizat miercuri pe premierul libian recunoscut internaţional să nu permită accesul trupelor turceşti pe teritoriul Libiei şi să nu încheie un acord pentru gaze naturale cu Turcia, pentru a evita agravarea tulburărilor din ţară, relatează Reuters.

09 ian. 2020, 06:23
UE a cerut un armistiţiu în Libia şi a avertizat trupele turce să nu intre în această ţară

La o zi după ce miniştrii de Externe din Marea Britanie, Germania şi Italia au condamnat planurile Turciei de a trimite personal militar la Tripoli, premierul Fayez al-Serraj a făcut o vizită scurtă la Bruxelles, pentru a se întâlni cu oficiali UE şi cu ministrul de Externe al Germaniei, după ce planurile de a efectua o vizită la tripoli au fost considerate prea periculoase.

Uniunea Europeană, care vrea să evite să fie lăsată pe margine, puterile străine concurând pentru influenţă şi acces la gazele naturale din Libia, l-a presat pe Serraj să lucreze pentru un armistiţiu, pe fondul intensificării conflictului dintre administraţia din vestul ţării şi rivalii acesteia din est, informează news.ro.

Miza este mare – anarhia existentă în ultimii ani în Libia, stat membru al OPEC, i-a perturbat producţia de petrol, a alimentat migraţia clandestine în Europa şi a făcut loc extremiştilor islamişti.

 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a spus lui Serra că ”nu există o soluţie militară”, în timp ce ministrul gemran de Externe, Heiko Maas, a spus că trebuie prevenit ca în Libia să se declanşeze un război civil de tipul celui din Siria.

Citeşete şi Preşedintele Turciei a anunţat operaţiune militară în Libia

”Dorim să evităm ca Libia să devină scena unor războaie de proximitate”, a afirmat Maas, referindu-se la planurile Turciei pentru acordarea de sprijin militar lui Serraj şi sprijin rusesc pentru rivalul din est al premierului, Khalifa Haftar, potrivit news.ro.

“Libia nu poate deveni o a doua Sirie, aşa că trebuie să se intre rapid într-un proces politic, un acord pentru o încetare efectivă a focului şi un embargou al armelor”, a spus Maas, adăugând că vrea organizarea la Berlin a unui summit referitor la Libia, în următoarele săptămâni.