UE acuză China şi Rusia de dezinformare în problema Covid-19

Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2020 14:33 // Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2020 14:33 // Sursa: romaniatv.net

Bruxellesul acuză Rusia şi China că au desfăşurat campanii de dezinformare în timpul pandemiei de coronavirus pentru a încerca să "submineze" democraţiile, potrivit unui document consultat de AFP.â

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, urmează să facă publică miercuri o strategie cu scopul combaterii dezinformării legate de pandemie.

"Trebuie să alocăm mai multe resurse luptei împotriva dezinformării", a susţinut Borrell marţi. "Dacă vreţi să facem ceva, trebuie să-i alocăm resurse", s-a adresat el statelor membre, angajate într-o dificilă negociere pentru bugetul european.

Pandemie. China oferă două miliarde de dolari pentru a ajuta țările afectate de coronavirus

Josep Borrell a mai pledat pentru o abordare mai puţin naivă de către UE a relaţiei sale cu Beijingul. El a avut o convorbire în cadrul unei videoconferinţe cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi pentru a pregăti un summit UE-China, au indicat serviciile sale.

Nicio dată nu a fost totuşi anunţată la finalul acestei discuţii. Summitul respectiv ar urma să-i reunească pe preşedinţii instituţiilor europene şi pe premierul chinez Li Keqiang. El se va desfăşura în sistem de videoconferinţă şi este prevăzut să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie, dacă liderii chinezi îşi dau acordul, conform unei surse europene.

Uniunea Europeană a adoptat în martie 2019 o strategie faţă de China, considerată în acelaşi timp partener şi rival. 

"Cred că trebuie să construim relaţii realiste cu China, cu scopul de a ne apăra valorile şi interesele", a adăugat el.

"UE are nevoie de China pentru a-şi apăra priorităţile în incintele internaţionale, în special lupta împotriva încălzirii globale. Dar în acelaşi timp, ea trebuie să-şi apere normele şi regulile pentru a evita ca China să le redefinească în felul său", a explicat un diplomat european.

"UE este mult mai puţin naivă în prezent, dar are o problemă de strategie cu privire la investiţii faţă de China, căci Beijingul joacă pentru a-i diviza statele membre cu investiţiile sale", a subliniat acesta.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
China UE Uniunea Europeană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H