UE blochează activele şi conturile lui Vladimir Putin şi ale ministrului rus de extrerne Serghei Lavrov

Uniunea Europeană (UE) a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat un oficial european.

25 feb. 2022, 17:26
UE blochează activele şi conturile lui Vladimir Putin şi ale ministrului rus de extrerne Serghei Lavrov

Sub rezerva anonimatului, sursa respectivă a dezvăluit că ambasadorii statelor membre ale UE au decis sancţionarea personală a liderului de la Kremlin şi a şefului diplomaţiei de la Moscova chiar înainte de aprobarea următorului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei.

Cu puţin timp înainte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse Uniunii să sancţioneze Rusia mai rapid şi mai drastic.

Oficialul citat de Reuters susţine că „ne mişcăm cât de repede putem” şi a adăugat că ar putea fi decise sancţiuni şi împotriva altor oligarhi ruşi, care nu au fost afectaţi până acum de măsurile luate de UE.

Miniştrii de externe din cele 27 de ţări din Uniune urmează să se reunească la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) pentru a stabili detaliile pachetului de sancţiuni convenit deja în principiu de şefii de state şi de guverne europeni, la un summit de urgenţă care a avut loc în cursul dimineţii.

Între timp, mai multe ţări europene ezită să aplice măsura excluderii Rusiei din SWIFT, în frunte cu Germania, care a şi explicat decizia prin purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, potrivit Agerpres.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia. Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii.”, a declarat Steffen Hebestreit.

Citeşte şi: Traian Băsescu, cel mai dur atac de la izbucnirea războiului din Ucraina: Bătăuşul de la Kremlin trebuie oprit!