UE deblocheză 2 miliarde de euro pentru IMM-uri din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Comisia Europeană a lansat joi, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, o facilitate pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii care va furniza granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de euro de la bugetul UE în următorii 10 ani, informează un comunicat de presă.

21 mai 2015, 12:16
UE deblocheză 2 miliarde de euro pentru IMM-uri din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Contribuția Uniunii Europene ar urma să deblocheze noi investiții în valoare de cel puțin două miliarde de euro pentru IMM-urile din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Mijloacele financiare pentru investiții vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

‘Comisia Europeană a promis măsuri concrete pentru creșterea schimburilor comerciale între Uniune și partenerii estici. Cele două miliarde de euro sunt o investiție care va face aceste economii mai competitive și o investiție în companiile locale care vor crea mai multe locuri de muncă pentru populație’, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

‘IMM-urile sunt vitale pentru economiile moderne, fiind principalul factor de creștere economică și creare de locuri de muncă. Noua facilitate va oferi un sprijin concret pentru firmele din Georgia, Republica Moldova și Ucraina, ajutându-le să profite de beneficiile acordurilor de asociere și să ajungă pe noi piețe’, a declarat, la rândul său, Comisarul european pentru vecinătate și problema extinderii, Johannes Hahn.

Citeşte şi R. Moldova investighează dispariţia unui miliard de dolari. O parte din bani au ajuns la băncile din Rusia

Lipsa de lichidități este o problemă majoră pentru IMM-uri. Prin asigurarea finanțării pentru investițiile necesare, facilitatea oferită de CE va ajuta companiile să profite de noi oportunități din UE și regiune. De asemenea, va ajuta IMM-urile să profite de creșterea investițiilor străine directe și să respecte standardele UE precum și măsurile de protejare a mediului.

Liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene și șase țări din fosta URSS se reunesc joi și vineri la Riga (Letonia) în cadrul unui summit al Parteneriatului Estic, inițiativă destinată să apropie cele două părți. Perspectivele aderării la UE a celor șase țări din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus) sunt nule pentru moment. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat clar de înțeles că niciun fel de aderare nu este avută în vedere în următorii cinci ani.