UE impune noi sancţiuni Kremlinului: interzice importul din Rusia, exportul de produse de lux către aceasta şi orice tranzacţie cu anumite companii ruseşti

Comisia Europeană salută faptul că marţi Consiliul şi-a exprimat acordul cu privire la adoptarea unui al patrulea pachet de sancţiuni pentru Rusia, ca răspuns la agresiunea brutală a acesteia împotriva Ucrainei şi a poporului său, arată un comunicat de presă al Executivului european.

15 mart. 2022, 13:32
UE impune noi sancţiuni Kremlinului: interzice importul din Rusia, exportul de produse de lux către aceasta şi orice tranzacţie cu anumite companii ruseşti

Acest nou pachet de sancţiuni vor contribui şi mai mult la intensificarea presiunii economice asupra Kremlinului şi vor afecta capacitatea acestuia de a finanţa invazia Ucrainei. Măsurile au fost luate în coordonare cu parteneri internaţionali, în special cu Statele Unite.

Sancţiunile cuprinse în noul pachet aprobat de Consiliul Europei: 

– Interzicerea totală a tranzacţiilor cu anumite companii de stat ruseşti în diferite sectoare – complexul militar-industrial al Kremlinului.

– Interzicerea importurilor în UE de produse siderurgice care fac în prezent obiectul unor măsuri de salvgardare ale UE, cu o valoare de aproximativ 3,3 miliarde EUR în venituri din export pierdute de Rusia. Cotele de import majorate vor fi distribuite altor ţări terţe, în compensare.

– Interzicerea pe scară largă a noilor investiţii în sectorul energetic rusesc, cu excepţii limitate în ceea ce priveşte energia nucleară civilă şi transportul anumitor produse energetice către UE.

– O interdicţie la exportul de produse de lux din UE (de exemplu, maşini de lux, bijuterii etc.), menită să lovească direct elitele ruseşti.

Citeşte şi: Rusia a oprit fluxul de gaze către Europa prin una dintre conducte, ca răspuns la sancţiunile primite din partea statelor occidentale

– În plus, lista persoanelor şi a entităţilor sancţionate a fost extinsă pentru a include mai mulţi oligarhi şi elite din domeniul afacerilor care au legături cu Kremlinul, precum şi companii active în domeniul militar şi de apărare, care sprijină invazia din punct de vedere logistic şi material. De asemenea, s-au inclus pe listă noi actori, activi în domeniul dezinformării.

– Interzicerea ratingurilor acordate Rusiei şi companiilor ruseşti de către agenţiile de rating de credit din UE, precum şi a furnizării de servicii de rating clienţilor ruşi, ceea ce va duce la pierderea în şi mai mare măsură a accesului acestora la pieţele financiare ale UE.

Refuzul de a acorda Rusiei statutul de naţiune cea mai favorizată

UE, alături de alţi membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), au convenit marţi să refuze produselor şi serviciilor ruseşti tratamentul pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate pe pieţele UE. Acest refuz se succedă unui anunţ făcut vineri, 11 martie, de către membrii G7, scrie News.ro.

Astfel, vor fi suspendate avantajele semnificative de care beneficiază Rusia în calitate de membru al OMC. Aceste sancţiuni împotriva Rusiei protejează interesele esenţiale în materie de securitate ale UE şi ale partenerilor săi, având în vedere agresiunea neprovocată, premeditată şi nejustificată a Rusiei, asistată de Belarus, împotriva Ucrainei. Acţiunile sunt pe deplin justificate în temeiul legislaţiei OMC.

Acordul de marţi se bazează pe pachetele ample şi fără precedent de sancţiuni pe care UE le-a impus ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei şi la intensificarea atrocităţilor comise împotriva civililor şi oraşelor ucrainene. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisiei Europene îi revine responsabilitatea de a monitoriza aplicarea sancţiunilor UE în întreaga Uniune, mai indică sursa citată.

UE rămâne unită în solidaritatea faţă de Ucraina şi, împreună cu partenerii săi internaţionali, va continua să ajute această ţară şi poporul său, inclusiv prin sprijin politic, financiar şi umanitar suplimentar.

Citeşte şi: Se vinde Ford! Americanii transferă fabrica de la Craiova către Ford Otosan. Modelul EcoSport nu se va mai produce