UE înfiinţează o nouă Agenţie pentru poliţia de frontieră pentru a proteja mai bine graniţele de afluxul de imigranţi

La un an după afluxul nemaiîntâlnit de solicitanți de azil la porțile UE, noua Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă va intra în serviciu joi pentru a proteja mai bine granițele Uniunii și a oferi o imagine de unitate în privința complexei chestiunii migratorii.

06 oct. 2016, 06:09
UE înfiinţează o nouă Agenţie pentru poliţia de frontieră pentru a proteja mai bine graniţele de afluxul de imigranţi

Liderii europeni au ales simbolic pentru a inaugura această nouă forță, care remodelează agenția Frontex, granița dintre Bulgaria și Turcia, principalul punct terestru de intrare a migranților atunci când ocolesc periculoasa cale maritimă peste Mediterana.

Noul corp european va avea ca misiune în special să asiste țările situate în prima linie a sosirii migranților, în cazul unui aflux masiv de candidați la azil. Această structură nu va avea proprii polițiști de frontieră, dar va putea face repede apel la o rezervă de 1.500 de persoane desemnate de statele membre.

Cu peste 850.000 de sosiri pe mare în 2015, Grecia a cunoscut luni de suferință pe insulele sale din apropierea Turciei, unde mii de persoane care fugeau de conflictele și mizeria din Orientul Mijlociu și Asia au debarcat în fiecare zi. Țările din Uniunea Europeană au părut incapabile să aducă un răspuns rapid și coordonat la această criză nemaiîntâlnită.

Citeşte şi Angela Merkel îşi va menţine neschimbată politica faţă de refugiaţi

Noul corp „va fi capabil să identifice punctele slabe, să le corecteze dinainte, și nu atunci când este prea târziu”, a promis în iunie președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Comisarul european pe probleme de migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, care va participa la inaugurarea postului de frontieră de la Kapitan-Andreevo (sud), s-a referit la un „moment istoric”.

Cei 28 văd, de asemenea, o ocazie de a lansa un mesaj de unitate în privința politicii migratorii care a săpat diviziuni între statele membre, ridicând mai multe țări din Europa Centrală și de Est împotriva Germaniei, criticată pentru așa-zisa politică a „porților deschise”.

Criza migratorie a dat elan mai multor mișcări populiste din cadrul UE. Întărirea controlului la frontierele externe ale Uniunii este unul din rarele puncte de acord asupra acestui subiect. Înființarea noii agenții s-a făcut în ritm alert, în câteva luni, pentru a atenua criticile legate de lipsa de acțiune europeană.

În această perioadă, pactul încheiat de UE cu Ankara în martie și închiderea frontierelor anunțată de țările situate pe ruta migratorie a Balcanilor a dus la scăderea numărului noilor sosiți pe insulele Greciei.