UE se aşteaptă la un război lung în Ucraina: capacităţile de stocare a gazelor, la 90% capacitate

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

18 aug. 2023, 15:42
UE se aşteaptă la un război lung în Ucraina: capacităţile de stocare a gazelor, la 90% capacitate

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunţat vineri Comisia Europeană, transmit Reuters şi Bloomberg.

La 16 august, nivelul a ajuns la 1.024 TWh, sau 90,12% din capacitatea de stocare, echivalentul a peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale.

Aleră în UE. Livrările de gaze către Europa s-ar putea opri. Ucraina nu intenţionează să discute cu Rusia despre reînnoirea contractului pentru tranzit
În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei. Printre aceste reglementări se află stabilirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a facilităţilor de stocare la 90% până la 1 noiembrie, în fiecare an.

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

„Piaţa energiei din UE este într-o situaţie mult mai stabilă decât era în august 2022. Investiţiile în regenerabile şi în eficienţa energetică pot întări şi mai mult poziţia blocului comunitar”, a afirmat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Europa riscă să se confunte cu o criză a gazelor naturale, avertizează Agenția Internațională pentru Energie. Cât de independentă energetic este România
Vineri, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,3%, până la 38,41 euro pentru un Megawatt-oră, din cauza temerilor privind aprovizionarea.

Nivelul gazelor din facilităţile de stocare variază în funcţie de ţară. State ca Germania, Ţările de Jos şi Spania au depăşit deja ţinta UE, în timp ce în Franţa nivelul este de aproximativ 84%, după ce livrările de energiei au fost perturbate de grevele la nivel naţional.

Deşi cotaţiile la gaze în Europa sunt cu aproximativ 90% mai scăzute decât în perioada de vârf a crizei din 2022, nervozitatea de pe pieţe şi volatilitatea intensă se vor menţine, apreciază analiştii.