UE se deschide către Balcanii de Vest. Albania şi Macedonia de Nord au primit acordul pentru începerea negocierilor de aderare

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole.

18 iul. 2022, 22:14
UE se deschide către Balcanii de Vest. Albania şi Macedonia de Nord au primit acordul pentru începerea negocierilor de aderare

Cei 27 „tocmai şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord„, a postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Am atins o nouă etapă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE„, a adăugat el, după o reuniune pe această temă la Bruxelles.

Negocierile de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania  erau în așteptare din 2020, aminteşte Deutsche Welle. Procesul de a deveni stat membru al Uniunii Europene este unul lung, dar de când Rusia a invadat Ucraina importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru UE a crescut.

Citeşte şi Macedonenii preferă să rămână în afara UE, decât să-i accepte pe bulgari în Constituţie. 47 de poliţişti răniţi în proteste violente, la Skopje

Anunțul de luni a venit și după ce Macedonia de Nord a rezolvat o dispută îndelungată cu vecina sa din UE, Bulgaria, care blocase începutul discuțiilor de aderare cu guvernul de la  Skopie.

Liderii Albaniei și Macedoniei de Nord se vor întâlni marți la Bruxelles cu premierul ceh Petr Fiala, pentru a discuta următorii pași pe calea lor către UE.

Citeşte şi Bloomberg prevede prăbuşirea UE, în cazul admiterii Ucrainei. „Guvernanţa Uniunii a devenit din ce în ce mai complexă şi greoaie”