UE şi Cuba, acord de normalizare a relaţiilor bilaterale

Uniunea Europeană şi Cuba au semnat luni un acord de normalizare a relaţiilor, după mai mulţi ani de negocieri dificile, îngreunate de poziţia UE în legătură cu situaţia drepturilor omului în statul din Marea Caraibelor.

12 dec. 2016, 14:51
UE şi Cuba, acord de normalizare a relaţiilor bilaterale

Cuba era singura ţară din America Latină cu care UE încă nu semnase un acord de „dialog şi cooperare”, ce se referă la chestiuni precum comerţul, drepturile omului şi migraţia.

Noul acord a fost semnat la Bruxelles de ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez Parrilla, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi reprezentanţi ai celor 28 de state ale Blocului comunitar.

„Legăturile economice cu Europa vor continua să fie o prioritate pentru Cuba pe parcursul construirii unei economii socialiste”, a declarat Parrilla.

La rândul ei, Mogherini a declarat că „este o zi istorică, este un nou început. Astăzi începem să scriem împreună un nou capitol”, relatează The Associated Press.

Prin semnarea acordului, UE renunţă la poziţia oficială faţă de Cuba care datează din anul 1996, care stipula ca Havana să îmbunătăţească situaţiei drepturilor omului în această ţară înainte de normalizarea relaţiilor.