UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Daniel Dines: Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor

UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari şi se pregăteşte de listare pe bursa de la New York. Daniel Dines, unul dintre fondatorii companiei, spune că a creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor.

15 feb. 2021, 13:48
UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Daniel Dines: Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor
UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Daniel Dines: Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor

UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Mai mult, aceasta vrea să convingă firmele să treacă la un model de afaceri complet automatizat, în care toate activitățile repetitive sau nedorite de angajați sunt preluate de roboți software.

Daniel Dines compară întreprinderile care refuză automatizarea cu fermierii care se încăpățânează să are manual câmpurile, în timp ce agricultorii industriali folosesc mașini. „Credeți că cineva care încă folosește oameni să are câmpurile poate concura cu o afacere agricolă complet automatizată? În niciun caz”, susține Dines, potrivit profit.ro. 

UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari

UiPath dezvoltă tehnologii de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (Robotic Process Automation/RPA), având printre clienți nume ca Uber și Amazon, ca și companii mici și mijlocii, care folosesc tehnologia pentru a-și elibera angajații de sarcinile repetitive.

În numai 5 ani, compania născută într-un apartament din București a devenit cel mai valoros startup din domeniul inteligenței artificiale (AI) și a intrat în Top 5 cei mai valoroși unicorni la nivel global.

“Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor. Am rezolvat o bună parte din problema proceselor de lucru și am făcut acest lucru replicând felul în care muncesc oamenii.”, a spus Dines.

Citeşte şi Compania de Robotic Process Automation UiPath, fondată într-un apartament din Bucureşti, se pregăteşte de listare pe bursa americană

Viziunea cu care a plecat la drum UiPath este “Un robot (software) pentru fiecare persoană”. Între timp, aceasta a căpătat noi valențe, iar în prezent compania se concentrează pe promovarea conceptului mai larg de întreprindere complet automatizată, unde inclusiv activitățile neplăcute din munca de zi cu zi sunt delegate roboților.

“Chiar și atunci când vorbim despre Covid – și vreau să dau un exemplu care îmi este foarte drag: lucrăm cu spitale și am salvat ore pe zi pentru fiecare asistent medical în cazul testelor Covid, doar pentru că am eliminat necesitatea completării documentelor, iar asistenții, la rândul lor, s-au concentrat pe pacienți. Este cea mai bună exprimare a motivului pentru care automatizarea este un lucru bun. Gândiți-vă la asistenții medicali care se concentrează asupra pacienților și nu asupra hârtiilor”, spune Dines.

Citeşte şi Ei sunt cei mai bogați români ai anului 2020. Cine i-a luat locul lui Ion Țiriac și pe ce loc se află acum fostul tenismen

Șeful UiPath mărturisește că și-a dorit dintotdeauna să construiască o companie pentru care ar vrea să lucreze ca simplu angajat, dar menținerea actualei culturi organizaționale este prioritară. “Preocuparea mea este cum putem transpune spiritul de companie mică de tip butic în această configurație mare pe care am ajuns să o avem acum.”

“Sunt multe lucruri care te fac să te entuziasmezi când ai la dispoziție o ‘jucărie’ atât de mare. Schimbăm, efectiv, modul în care oamenii lucrează și știm că spre bine. Facem oamenii mai fericiți, mai productivi, creăm locuri de muncă la nivel înalt, ajutăm oamenii să se concentreze asupra sarcinilor de înalt nivel care îi ajută în carieră, în loc să fie copleșiți de activitățile de tip copy-paste”, a precizat Dines.