Uleiul devine o marfă rară! Untura de porc, alternativa românescă la criza uleiului

Untura este încă o bună alternativă la ulei, unt și alte grăsimi pentru gătit, fiind folosită la prăjit sau copt pentru diverse preparate. Se spune că untura de porc are o multitudine de beneficii, dar și faptul că ar fi un tip de grăsime nesănătoasă.

13 mart. 2022, 20:18
Uleiul devine o marfă rară! Untura de porc, alternativa românescă la criza uleiului

Uleiul a început să se găsească tot mai puțin, iar unele sortimente aproape că au dispărut, în timp ce anumite magazine au limitat vânzarea acestui produs, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Untura de porc. Unele dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate sunt grăsimile monosaturate. Acestea se regăsesc în uleiul de măsline, untura, avocado și anumite tipuri de nuci.

Motivul pentru care gospodinele trebuie să prăjească alimentele în untură. Mihaela Bilic spulberă cel mai aprig mit!
După uleiul de măsline, untura de porc ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate.

Beneficiile unturii de porc
Untura, chiar dacă este produsă din grăsime de porc conține grăsimi sănătoase cunoscute drept grăsimi mononesaturate, care au rolul de a reduce nivelul de colesterol LDL.

Totodată, untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.

Untura este o sursă bogată în vitamina D, după uleiul de ficat de cod. Astfel că, doar o lingură de untură conține 1.000 UI de vitamina D. De asemenea, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, deci necesită acizi grași- inclusiv acizi grași saturați- să fie absorbiți și utilizați în organism.

Alte beneficii pentru sănătate ale unturii de porc:

  • acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil
    este bogată în vitamina D, care menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, favorizează buna funcționare a mușchilor și întărește sistemul imunitar
    reglează producţia de hormoni și asigură sănătatea tiroidei
    previne apariţia cancerului, în special a cancerului mamar

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii

Totodată, nutriționistul Mihaela Bilic spune despre consumul de grăsime, că: “Ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: am greşit, nu grăsimea face rău. Şi acum ce facem, ne mai trebuie 50 de ani ca oamenii să se întoarcă la slănină? Am falsificat într-un fel, pentru că percepţia consumatorului este că dietetic este sănătos şi e greşit! Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime“, preciza Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni Tv.

Untura de porc- contraindicații
Se știe că, untura de porc poate să și îngrașe și să crească colesterolul, favorizând apariția bolilor cardiovasculare. Dar asta se întâmplă doar dacă este consumată în exces.

Pe de altă parte, untura comercială trece prin procesul de hidrogenare, care creează grăsimi trans artificiale și care pot provoca  efecte negative asupra organismului.

Grăsimea trans poate crește riscul unei boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot grăsimea trans poate ridica nivelul de colesterol LDL, provocând inflamații care vor puea duce la întărirea arterelor. În plus grăsimile trans pot îngreuna comunicarea celulelor din corp, ceea ce duce la afectarea funcțiilor sistemului nervos.

De asemenea, grăsimile care se descompun ușor, mai exct grăsimile oxidate, provoacă radicali liberi care, mai apoi, duc la deteriorarea celulelor. În timp ce, în mod inevitabil avem unii radicali liberi în corpul nostru, ar trebui să reducem aceste molecule dăunătoare pentru a proteja sănătatea și a reduce inflamația.

Abia acum, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a a aflat că s-a iscat o isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi lumea a mers în magazine să cumpere, precizând că ţara noastră are stocuri de ulei până la noua recoltă astfel încât să nu apară dezechilibre.

Adrian Chesnoiu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Hunedoara, că la Ministerul Agriculturii sunt monitorizate zilnic stocurile de cereale, alimente şi ulei.

„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Ce e mai SĂNĂTOS? ULEIUL sau UNTURA? Medicii au dat verdictul


El a transmis românilor că nu este nevoie să cumpere mai mult ulei decât le este necesar. „Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu apărea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea-soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă. Le transmit încă o dată românilor pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să nu înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei, mai mult decât le este necesar. Dacă au văzut că în anumite magazine afişe sau anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau vânzarea de ulei la maxim trei baxuri a fost făcut tocmai în încercarea de a le transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze pe acest subiect şi să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei”, a explicat ministrul Agriculturii.