ULTIMĂ ORĂ! Cancelarul Austriei respinge ferm aderarea României la spațiul Schengen: „Vrem un nou calendar pentru primăvara următoare!”

Austria se opune din nou extinderii Schengen cu România și Bulgaria! Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că ministrul de Interne al ţării sale are "un nou calendar pentru primăvara următoare" în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

07 dec. 2022, 20:52
ULTIMĂ ORĂ! Cancelarul Austriei respinge ferm aderarea României la spațiul Schengen: „Vrem un nou calendar pentru primăvara următoare!”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen trebuie amânată.

Acesta a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Citiți și: Motivul pentru care Austria nu e de acord cu aderarea României la Schengen. Rareș Bogdan: „Acum vorbesc despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor”

„România și Bulgaria nu sunt membre Schengen și este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu Schengen. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară. Nu putem face aceleași greșeli ca în 2015 privind migrația. Când e vorba despre Schengen, PPE susține extinderea cu România, Bulgaria și Croația”, a transmis Karl Nehammer.

Astfel, Austria rămâne consecventă și respinge ferm aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Potrivit oficialului austriac, nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, motivând că este nevoie „de mai mult timp”, migrația fiind problema principală.

Întrebat dacă Austria va vota mâine, în consiliul JAI, împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen, Nehammer a evitat un răspuns clar.

„Trebuie să ajutăm România și Bulgaria cu problema migrației. Problema în Austria e că avem peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează. Acestea sunt faptele. Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”, a spus Nehammer.

„După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria.
Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor. Avem nevoie de granițe eficiente. În acest moment avem o problemă de securitate. Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare. Bulgaria și România vor avea votul împreună. Atunci când vorbim de refugiați, vorbim de 4-5000 pe zi aici în Austria”, a mai transmis cancelarul Austriei.

Cu toate acestea, România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului JAI de joi.

„Mâine mergem la vot în Consiliul JAI. Avem toate argumentele şi vom cere un vot fără nicio tergiversare şi o decizie pentru România”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„În mod categoric, ţara noastră nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru această situaţie. Nu prin România trece fluxul migratoriu şi nu România este generatoarea acestui flux. Fără doar şi poate, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive şi au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanţilor Austriei”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Citiți și: Nicolae Ciucă, discurs ferm pe tema aderării la Schengen: „Mâine mergem la vot în Consiliul JAI. Avem toate argumentele şi vom cere un vot fără nicio tergiversare şi o decizie pentru România”