Zi decisivă pentru Republica Moldova: S-a semnat acordul de asociere cu UE

Republica Moldova şi Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, joi, la Vilnius, cu puţin timp înainte de începerea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagină din document a fost păstrată pentru a fi parafată festiv, vineri, de către liderii celor două ţări.

29 nov. 2013, 07:15
Zi decisivă pentru Republica Moldova: S-a semnat acordul de asociere cu UE

Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE„, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!„, s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi.

Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Partea tehnică a parafării celor peste 900 de pagini ale acordului a durat câteva ore, negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină, relatează Europa Liberă.

La acest proces au participat negociatorii-şefi din partea Republicii Moldova – ministrul de Externe Natalia Gherman şi adjunctul ministrului Economiei, Octavian Calmâc – şi cei ai UE – şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul-şef pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, în cazul R.Moldova, ultimele parafe vor fi puse, vineri, de premierul moldovean Iurie Leancă şi de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La Vilnius, în paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internaţionale, între care un forum al organizaţiilor neguvernamentale din ţările Parteneriatului Estic, la care participă, între alţii, comisarul pentru Extindere Stefan Füle şi miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radek Sikorski.

VEZI SI: Chirtoacă a plecat împreună cu Băsescu la Vilnius: Aşa s-au potrivit lucrurile