Ultima șansă pentru ca România să fie acceptată în Schengen. Mesajul categoric a venit din Austria

După ce Suedia și Olanda s-au răzgândit în privința aderării României la Spațiul Schengen, au început să vină vești bune și din partea Austriei. Ambasadorul român de la Viena a oferit noi informații despre tratative. 

05 dec. 2022, 16:54
Ultima șansă pentru ca România să fie acceptată în Schengen. Mesajul categoric a venit din Austria

Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, a avut de curând o atitudine favorabilă pentru aderarea României la Spațiul Schengen, susține Emil Hurezeanu, ambasadorul țării noastre la Viena.

Totuși, cele mai recente declarații ale președintelui austriac nu au un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului, a mai avertizat Emil Hurezeanu.

În prezent, mai multe delegații de diplomați români fac eforturi pentru a-l convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pe ministrul de Interne Gerhard Karner cu privire la faptul că România merită să adere la Schengen, după îndeplinirea tuturor condițiilor de securitate.

 

Ce a declarat președintele Austriei, de fapt, despre România, candidată la Schengen. Mesajul diplomatului Emil Hurezeanu

 

Hurezeanu a confirmat faptul că Van der Bellen s-a poziționat favorabil, în sensul că „blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

„Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.

Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu.