Ultima zi de campanie electorală înainte de turul doi al alegerilor locale din R. Moldova

Vineri este ultima zi de campanie electorală în Republica Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor locale generale, programat pentru duminică, 28 iunie. Sâmbătă și în ziua votului este interzisă orice formă de propagandă electorală.

26 iun. 2015, 08:25
Ultima zi de campanie electorală înainte de turul doi al alegerilor locale din R. Moldova

În primul tur desfășurat la 14 iunie, când participarea a fost de aproape de 50%, s-au ales primarii în 439 de localități, urmând ca la scrutinul de duminică, când vor fi deschise peste 1.200 de secții de votare, să fie aleși edilii în 457 de localități, potrivit Agerpres.

Cursa cea mai urmărită în turul al doilea este aceea pentru funcția de primar general al capitalei, unde se confruntă fostul premier Zinaida Greceanîi, candidat propus de socialiști, și primarul în exercițiu, liberalul Dorin Chirtoacă. Pe parcursul campaniei electorale, Greceanîi a insistat pe corupția care ar exista în Primăria Chișinăului, iar Chirtoacă a avertizat că un primar socialist ar fi un fel de ‘cal troian’ al Rusiei, după cum notează Radio Europa Liberă.

În primul tur al alegerilor locale, partidele proeuropene au câștigat în două treimi din raioanele Republicii Moldova, putând forma majorități în 24 din ele, în timp ce stânga prorusă (Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru) ar putea crea majorități în cel mult două raioane.

OSCE a apreciat că alegerile de la 14 iunie au fost în general bine organizate, fără mari abateri, constatând că scrutinul s-a desfășurat în contextul unor tulburări politice cauzate de un răsunător scandal financiar și pe fondul demisiei premierului Chiril Gaburici.