Ultima zi de înscriere la examenul pentru Sistemul European de Conturi

Marți, 16 august 2016 este ultima zi de înscriere pentru examen obținere certificat de atestare Sistemul European de Conturi (SEC). Examenul, care se va susține în perioada 6-7 septembrie 2016, este obligatoriu pentru ocuparea oricărui post de conducător al compartimentului financiar-contabil al unei instituţii publice.

15 aug. 2016, 10:17
Ultima zi de înscriere la examenul pentru Sistemul European de Conturi

Ministerul Finanțelor Publice va face publică locația unde se va susține examenul după centralizarea cererilor de înscriere și validarea dosarelor candidaților, anunţă site-ul Atestare SEC.

Cei interesaţi pentru susţinerea examenului îşi pot depune dosarul, direct sau prin posta, la sediul Ministerul Finantelor Publice – Registratura, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, cod postal 050741, Bucuresti.

Bibliografia si modele de teste grila rezolvate pot fi parcuse in cadrul site-ului.

Atestare

Dobândirea şi menţinerea certificatului de atestare a cunoştinţelor dobândite în domeniul SEC constituie condiţia specifică obligatorie pentru ocuparea postului de conducător al compartimentului financiar-contabil al unei instituţii publice.

Incepând cu 2 mai 2014, niciun post de vacant scos la concurs de conducător al compartimentului financiar-contabil nu poate fi ocupat fără a deține certificatul de atestare SEC.

Până pe 30 septembrie 2017, toti conducătorii compartimentelelor financiar-contabil aflaţi în funcţie trebuie să obţină certificatul de atestare.

Certificatul

Certificatul emis de Ministerul Finanţelor Publice atestă că persoana a dobândit cunoştinţele necesare pentru a îndeplini condiţia specifică obligatorie cerută pentru ocuparea postului de conducător al compartimentului financiar-contabil sau pentru menţinerea în această funcţie.  Atestarea cunoştinţelor în domeniul SEC presupune verificarea cunoştinţelor dobândite în acest domeniu. Dovada promovării examenului de atestare a cunoştinţelor se face prin obţinerea certificatului de atestare.

Pentru conducătorii compartimentelor financiar-contabile aflaţi în funcţie, cursurile şi atestarea se fac gratuit. La examen pot participa și persoanele care NU ocupă funcții de conducere în compatimentul financiar-contabil. Nu există nicio taxa de examen.

Examenul 

Examenul de atestare constă în două etape succesive, respectiv selecţia dosarelor de înscriere şi proba scrisă. Examenul scris constă în 40 de întrebări grilă și se promovează dacă se răspunde corect la minim 28 de întrebări.

Inainte cu cel puţin 20 de zile de data stabilită pentru desfăşurarea examenului de atestare, MFP are obligaţia asigurării publicităţii acestuia prin afişarea anunţului pe pagina de internet a MFP, la secţiunea special creată în acest scop.