Ultimii refugiaţi din Azovstal au ajuns în siguranţă la Zaporojie: „Nu credeam că vom scăpa în viață”, „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou … tot ce am este aici”

Ultimii civili salvaţi din adoposturile asediate din Mariupol au ajuns în locuri sigure din Ucraina. Convoiul cu cei 170 de civili, dintre care 51 fuseseră evacuaţi din Azovstal, a ajuns sâmbătă seara la Zaporojie. Două zile au durat drumul de doar 200 de kilometri din iadul din Mariupol până la Zaporojie.

09 mai 2022, 15:32

„Nu credeam că vom scăpa în viață, așa că nu am niciun plan pentru viitorul meu”, spune Natalia, o ucraineancă salvată din Mariupol. Femeia a lucrat toată viaţa la uzina Azovstal. După invadarea Ucrainei de către soldaţii ruşi la 24 februarie, uzina Azovstal a devenit „salvarea” ei. Timp de peste două luni s-a adăpostit în rețeaua de buncăre de la Azovstal.

A reuşit să scape din iadul de la Mariupol şi a luat cu ea o colecţie de desene făcute de copiii din adăposturi. Pentru a le distrage atenţia de la război, organiza concursuri de desen. „N-aş fi renunţat la ele nici dacă mă împuşcau”, spune Natalia, pentru Reuters.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell propune ca rezervele valutare ale Rusiei să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat sâmbătă că „toate femeile, copiii și bătrânii” au ieșit din complex Azovstal și au fost evacuați. Cei aproximativ 170 de civili au ajuns la Zaporojie la lăsarea întunericului după un drum de aproximativ 36 de ore. Femeile şi copiii au fost aşteptaţi cu mâncare caldă în timp ce aşteptau în corturi să fie înregistraţi şi repartizaţi în adăposturi. Au primit, de asemenea, haine şi jucării, căci mulţi au fugit din calea bombelor ruşilor doar cu hainele de pe ei.

„Este o gură de aer proaspăt să fii pe un teritoriu care aparţine Ucrainei”, a spus Tatiana, care a fugit împreună cu fiica și nepoata ei.

Mulți dintre civilii salvaţi din Mariupol erau epuizaţi. „Vreau doar să trăiesc și să încep din nou… tot ce am este aici”, a spus Yegor Cehonadsky, arătând spre saci de la picioarele sale. De mai bine de două luni, uzina Azovstal a fost adăpost pentru familia lui.

Citeşte şi: Alertă în Marea Neagră: Rusia a adus 6 nave şi 2 submarine în zonă, toate echipate cu rachete de croazieră

Mariupol, oraş port la Marea Azov, a fost ţinta unor atacuri fără precedent din partea soldaţilor ruşi în ultimele zece săptămâni. Ruşii nu au reuşit însă să pună stăpânire pe uzina Azovstal. Zeci de civili s-au adăpostit aici.

Pascal Hundt, șeful delegației Crucii Roşii în Ucraina, a spus că grupul „a îndurat un nivel de groază prin care niciun om nu ar trebui să treacă”. Operațiunea a început pe 5 mai, al treilea pasaj sigur coordonat în ultimele zile, dar se crede că aproximativ 2000 de soldați – mulți dintre ei răniți – au rămas încă prinși în Mariupol.

Luptătorii ucraineni rămași în uzina Azovstal au promis că vor continua lupta, să apere teritoriul cât vor fi în viață.

„Nu avem mult timp”, a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar într-o conferință de presă online, rugând comunitatea internațională să ajute la evacuarea soldaților răniți.