Ultimul drum al „monstrului”. Cel mai mare vapor zburător din lume a fost retras oficial din Armata rusă VIDEO

Singurul ecranoplan clasa Project 903 Lun din Rusia, un tip de ambarcațiune amfibie cu aripi, a plutit recent pentru ultima oară pe Marea Caspică, înainte de a fi scos din uz. Proiectat de Uniunea Sovietică în ultimii ani ai Războiului Rece, ecranoplanul va fi expus în Parcul Patriot din orașul Derbent, în republica semi-autonomă Daghestan.

03 aug. 2020, 19:59
Ultimul drum al „monstrului”. Cel mai mare vapor zburător din lume a fost retras oficial din Armata rusă VIDEO

Pe 31 iulie 2020, Ministerul Rus al Apărării a anunțat că ecranoplanul, cunoscut și sub denumirea de MD-160, a sosit la Derbent, după o călătorie de 14 ore spre sud, către baza Marinei Ruse din Kaspiysk, care se află în Daghestan. A fost nevoie de o zi pentru pregătirea de călătorie a ambarcațiunii, care nu este operațională în prezent, iar un remorcher a dus-o către noua sa casă. Planul de a trimite MD-160 la Derbent a făcut public pentru prima dată în luna ianuarie.

Construcția MD-160, a cărui greutate maximă la decolare era de 837.757 kg, a început la uzina Krasnoye Sormovo, de pe Volga, în 1986. Era propulsat de opt motoare Kuznetsov NK-87 turbofan, montate câte patru, pe fiecare parte a fuselajului. Pentru aceste bărci zburătoare, orice spațiu plat mare, inclusiv gheața, va oferi tehnic un mediu de operare adecvat. Ecranoplanul are peste 73 de metri lungime, înălţime de 20 metri şi o anvergură a aripilor de 44 de metri.

Ultimul drum al „monstrului”: