Ultimul termen în procesul „Mită pentru judecătoare”. Pedepse maxime cerute pentru Borcea, fraţii Becali şi judecătoarea Tercea

Marţi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc ultimul termen în procesul "Mită pentru judecătoare". Inculpaţi au fost Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali, pentru dare de mită, precum şi fosta judecătoare Geanina Terceanu, pentru luare de mită.

06 feb. 2018, 14:24
Ultimul termen în procesul „Mită pentru judecătoare”. Pedepse maxime cerute pentru Borcea, fraţii Becali şi judecătoarea Tercea

După termenul de marţi, instanța va rămâne în pronunțare. În acest dosar, Borcea și frații Becali sunt acuzați că i-au dat fostei judecătoare Gianina Terceanu 220.000 de euro, în tranșe din aprilie 2009 până în mai 2012, pentru a da pedepse mai mici în „Dosarul Transferurilor”.

Procurorii au cerut, marţi, la ultimul termen, pedeapsa maximă pentru fosta judecătoare Geanina Terceanu, respectiv 8 ani de închisoare, în dosarul în care aceasta e acuzată că a luat în tranşe 220.000 de euro mită ca să-i achite pe Cristian Borcea şi Ioan şi Victor Becali în dosarul Transferurilor.

„Solicităm o pedeapsă maximă prevăzută de lege, 8 ani. Inculpata a avut iniţitativa de a lua legătura cu inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor, era conştientă de impact, aceste împrejurări fac ca noi să solicităm o pedeapsă maximă. Facem referire că a primit o sumă de 10.000 de euro deplasându-se personal la stadionul Steaua, ulterior a pretins acestora o sumă de 70.000 de euro, s-a deplasat personal la locuinţa lui Becali Ioan, apoi a primit o altă sumă de 10.000 de euro, apoi 40.000 de euro şi în vara anului 2009, s-a deplasat personal la locuinţa lui Ioan Becali de la care a primit suma de 10.000 de euro. Înainte de finalizarea cercetărilor, inculpata a pretins 105.000 de euro pentru a pronunţa o soluţie de achitare, suma primita efectiv în martie 2012, înainte de pronunţarea soluţiei în cauză”, a arătat procurorul DNA, în sala de judecată, potrivit Mediafax.

Fosta judecătoare a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în acest caz, avocatul acesteia solicitând ca pedeapsa să fie redusă sub doi ani de închisoare, având în vedere că, pe fond, Terceanu a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni de închisoare.

„Inculpata a recunoscut sumele de bani date cu titlul de mită fără a se şti despre ele. Inculpata recunoaşte întâlnirea cu fraţii Becali la locuinţa lor şi că a primit suma de bani. Becali Ioan a declarat că e posibil să îi fi dat suma de 110.000 de euro, dar inculpata a recunoscut că a primit această sumă. Declaraţiile date de inculpată sunt cele care au cântărit covârşitor la punerea în mişcare a acţiunii penale a lui Cristian Borcea”, a arătat unul din avocaţii Geaninei Terceanu.

Totodată, procurorul a cerut majorarea pedepselor pentru Cristian Borcea, având în vedere antecedentele sale penale, şi pentru fraţii Becali, care au fost beneficiarii actului de corupţie. Avocaţii acestora au solicitat, la rândul lor, achitare şi eliberare.

„Judecătorul de fond trebuia să stabilească legea după care ne va judeca. Legea penală mai favorabilă este cea veche, eficienţa unui articol din Codul Penal. Nu vorbim de menţinere, ci de acordarea eliberării condiţionate. Până în prezent, Becali a început pedeapsa şi a executat 3 ani de închisoare. Inculpatul a executat 46 de luni, ceea ce depăşeşte două treimi din pedeapsă”, a arătat apărătorul lui Victor Becali.

În ultimul cuvânt adresat instanţei, Cristian Borcea nu a recunoscut acuzaţiile care i se aduc, precizând că nu a cunoscut-o pe fosta judecătoare decât în sala de judecată.

„Am spus şi spun adevărul, sunt nevinovat, nu i-am dat direct sau indirect nicio sumă de bani şi nu am cunoscut-o decât în sala de judecată”, a arătat Cristian Borcea.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt aşteptaţi să se pronunţe pe 20 februarie în acest caz.

Procurorul a cerut majorarea pedepselor pentru Cristi Borcea și frații Becali. Pentru judecătoarea Geanina Terceanu s-a cerut pedeapsa maximă, 8 ani de închisoare.  Procurorul de caz a cerut pedeaspă maximă și pentru Cristi Borcea. El nu și-a recunoscut fapta și pedeapsa maximă pe care o poate primi, pentru dare de mită, este de 7 ani. Frații Becali, pentru că și-au recunoscut fapta, pot primi 4 ani și 6 luni.

În prima instanță, magistrații au condamnat-o pe Geanina Terceanu la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Frații Becali au primit o condamnare de 3 ani de închisoare, iar Cristi Borcea a fost condamnat la 3 ani și jumătate.

Geanina Terceanu: „Borcea mi-a lăsat în geantă 10.000 de euro. Am crezut că banii erau pentru că ne-am plăcut reciproc”