ULUITOR. Românii, speriaţi de CARDURILE DE SĂNĂTATE. Vezi de ce mii de oameni le refuză

Un număr de 22 de carduri de sănătate au fost refuzate de beneficiari şi au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, pentru că titularii nu au vrut să le primească din motive religioase sau de teama cipurilor.

30 oct. 2014, 09:54
ULUITOR. Românii, speriaţi de CARDURILE DE SĂNĂTATE. Vezi de ce mii de oameni le refuză

„În 22 de situaţii, deţinătorii au refuzat să le accepte fie din motive religioase, fie din cauze ce ţin de dorinţa de a nu avea documente cu cip”, a spusdirectorul CJAS Galaţi, Elena Vrabie.

Directorul CJAS Galaţi a mai spus că dintre cele peste 400.000 de carduri de sănătate distribuite la nivelul întregului judeţ, au fost returnate 2.308, dintre care 1.708 aparţineau unor persoane care nu au fost găsite acasă, iar în alte 506 situaţii, titularii cardurilor erau decedaţi.

Citeşte şi: Cardurile de sănătate, instrumentele diavolului? Preoţii din Iaşi fac declaraţii uluitoare

CARD DE SANATATE: A inceput distribuirea cardului national de sanatate, dupa 7 ani de amanari. Peste 90% dintre acestea vor ajunge la pacienti pana la sfarsitul lunii octombrie. Cei care le-au primit deja s-au grabit sa mearga la medicul de familie pentru validare. Insa, in lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa. Iata ce trebuie totusi sa stii despre acest document.

Cardul vine de la CNAS lipit de o foaie care contine unele informatii explicative, precum si un formular care trebuie depus la medicul de familie, care il va parafa si semna. Tot medicul de familie este si cel care activeaza cardul. „Pentru a deveni functional, el trebuie sa fie activat. Pentru aceasta, medicul va va solicita personalizarea pinului (codului) format din 4 cifre. Va rugam sa retineti acest cod si sa nu il divulgati. Veti tasta personal acest pin ori de cate ori veti solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arata in notele explicative care insotesc cardul.

Cabinetele medicale nu sunt insa inca dotate cu cititoare, chiar daca medicii de familie sustin aceasta masura. „Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, se mentioneaza intr-un comunicat al Societatea Nationala de Medicina Familiei.

„Este prevazut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpara toti cei care furnizeaza servicii medicale iar preturile, ca sa nu se mai sperie nimeni, asa cum erau in 2010, 2011 – 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ul Casei de Asigurari, sunt intre cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro – si nu cred ca puteti sa-mi spuneti ca un furnizor de servicii medicale nu poate sa-si permita achizitionarea lui – pana la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. inteleg ca exista reticenta din partea unora care nu vor sa introducem niciodata acest sistem. Imi pare rau pentru ei, trebuie introdus sistemul’, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

 


loading...