„Regele asfaltului” anunţă că opreşte lucrul pe 7 şantiere. Umbrărescu pune presiune pe Guvern să aprobe o OUG: „Proiectele depăşesc împreună 140 de kilometri”

Unul dintre cei mai importanți antreprenori pe proiectele de infrastructură rutieră, UMB Spedition, deţinută de Dorinel Umbrărescu, a decis să nu-și mai cheme oamenii la muncă, în formă de protest față de întârzierea Guvernului de a-și îndeplini promisiunile privind adoptarea unui OUG.

05 iul. 2022, 14:32
„Regele asfaltului” anunţă că opreşte lucrul pe 7 şantiere. Umbrărescu pune presiune pe Guvern să aprobe o OUG: „Proiectele depăşesc împreună 140 de kilometri”

Potrivit unui comunicat Pro Infrastructura, UMB oprește lucrul pe toate șantierele începând de luni, 11 iulie 2022. Constructorul nu își va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele.

“UMB oprește lucrul pe toate șantierele! Unul dintre cei mai importanți antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră a luat o decizie fără precedent: începând de luni, 11 iulie 2022, nu își va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele”, arată Asociația Pro Infrastructură într-o postare pe pagina de facebook de azi dimineață

“Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depășesc 140 de kilometri, adică mai bine de O TREIME (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă și drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuție semnate!

Excepție face doar DEx12 Centura Slatina, acolo unde cei de la UMB sunt foarte aproape de final și au confirmat că vor continua astfel încât să dea drumul la trafic în jurul datei de 28 iulie.

„Motivul? Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor, așa cum v-am explicat vinerea trecută: https://bit.ly/3NEOJ48. Dar una este să promiți, alta este să faci. Așa că, până la noi ordine, cei de la UMB joacă tare și intră într-un soi de „grevă”, asumându-și niște riscuri contractuale semnificative: penalități de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanției de bună execuție”, subliniază Pro Infrastructura.

Citeşte şi: Cea mai proastă veste pentru România: ce se întâmplă cu salariile în anul următor

Reacţia CNAIR

„UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permanent măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare.

În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.

CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare.

După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire.

Rezultatul este acela că MIPE la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.

Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene.

Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene.”, a comunicat CNAIR, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, la preluarea fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan: Este o investiţie care vizează în mod deosebit producerea de alte patru noi tipuri de vehicule