Umbrărescu provoacă revoltă într-o comună din Buzău. Afaceristul vrea să defrişeze Dealurile Istriţei pentru a face loc unei exploatări de calcar

Locuitorii comunei Merei din județul Buzău se confruntă cu o situație alarmantă, pe fondul intenției firmei SC Gral Minexplore SRL, una dintre afacerile lui Dorinel Umbrărescu, de a exploata calcar pentru construcția autostrăzii A7.

03 nov. 2023, 17:13
Umbrărescu provoacă revoltă într-o comună din Buzău. Afaceristul vrea să defrişeze Dealurile Istriţei pentru a face loc unei exploatări de calcar

Această decizie a stârnit nemulțumire și îngrijorare în comunitate, generând zeci de sesizări și petiții la Agenția pentru Protecția Mediului Buzău.

Grupul local de cetățeni susține că deschiderea exploatației de calcar pe Dealul Ciuhoiu ar avea consecințe grave asupra mediului înconjurător și a vieții locuitorilor din zonă. Unul dintre principalele puncte de dezbatere este legat de impactul asupra aprovizionării cu apă naturală, captată de la izvoarele aflate în proximitatea zonei propuse pentru exploatare, conform Puterea.ro.

De asemenea, această inițiativă ar pune în pericol situri arheologice importante, precum cele din epoca bronzului de la Nenciulești și Termelor Romane din Pietroasele, un monument istoric de importanță națională.

Citeşte şi: Circulația pe Transfăgărășan și Transalpina se închide începând de luni! CNAIR a făcut anunțul

Deputatul Gabriel Avrămescu (PNL) a făcut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților, condamnând posibila deschidere a exploatației de calcar. El subliniază că locuitorii din zona Ciuhoiu trăiesc într-o stare de neliniște și frică, temându-se de impactul negativ asupra mediului și aprovizionării cu apă naturală, precum și de poluarea aerului generată de traficul intens de camioane necesar exploatării de calcar.

Gral Minexplore SRL, firma care intenționează să efectueze exploatarea, a fost fondată în 2014 și a obținut licențe de concesiune pentru explorarea și exploatarea resurselor de calcar în zonă. Recent, Dorinel Umbrărescu a achiziționat această firmă, sporind preocupările referitoare la impactul negativ asupra comunității și mediului înconjurător.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea unui echilibru între dezvoltarea infrastructurii și protecția mediului, iar locuitorii și autoritățile trebuie să găsească soluții care să răspundă atât nevoilor comunității, cât și preocupărilor ecologice.

Citeşte şi: Ciutacu, către Tolontan: „Ia banii și pleacă, ai distrus ziarul care te-a făcut om. Fii bărbat, nu te mai autoflagela. Basmul s-a terminat”