UMF din Cluj introduce, pentru evaluarea studenţilor, una dintre cele mai apreciate examinări la nivel internaţional

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca introduce examenul clinic obiectiv structurat (OSCE), una dintre cele mai apreciate examinări la nivel internaţional.
Iulian Tudor
22 oct. 2018, 11:37
UMF din Cluj introduce, pentru evaluarea studenţilor, una dintre cele mai apreciate examinări la nivel internaţional

Potrivit unui comunicat transmis, OSCE (Examenul Clinic Obiectiv Structurat) este o examinare de tip hands-on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în ţările occidentale, pentru a testa competenţele şi abilităţile clinice ale candidaţilor.

„Specialiştii internaţionali în educaţie medicală consideră OSCE ca fiind o metodă didactică de examinare validă, reproductibilă, relevantă pentru practica medicală şi de o valoare excepţională în aprecierea competenţelor dobândite de studenţi, iar Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca doreşte să implementeze acest tip de examinare începând cu anul universitar viitor, asigurând astfel alinierea evaluării studenţilor şi a rezidenţilor la standardele internaţionale în domeniu”, susţine, potrivit comunicatului, decanul Facultăţii de Medicină, Anca Buzoianu.

Astfel, în perioada 22-23 octombrie 2018, Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca organizează o nouă sesiune de formare de formatori (Train the Teachers), în vederea introducerii examenului clinic obiectiv structurat (OSCE – Objective Structured Clinical Examination) la disciplinele clinice.

Conform sursei citate, lectorii programului sunt doi dintre cei mai renumiţi experţi în educaţie medicală din Europa, care au contribuit într-o măsură substanţială la implementarea OSCE în instituţiile din care provin, aflate pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte pregătirea pe care o asigură absolvenţilor lor: prof. dr. Günther Körmöcz de la Universitatea de Medicină din Viena şi prof. dr. Anders Sondén de la Karolinska Institutet din Stockholm.

Organizarea sesiunii de pregătire OSCE a fost posibilă datorită câştigării unei noi finanţări din Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI) 2018, prin proiectul „MEDQ – Studii medicale de calitate”, proiect condus de către decanul Anca Buzoianu.

Acest proiect vizează pregătirea unui număr de 70 de cadre didactice tinere de la disciplinele Medicină Internă şi Chirurgie ale Facultăţii de Medicină, pentru a putea implementa în facultate această metodă modernă de examinare a studenţilor şi rezidenţilor.

Potrivit comunicatului, fiecărui candidat la examenul OSCE i se cere să facă aceeaşi sarcină, în acelaşi interval de timp, iar fiecare staţie de examen este astfel concepută încât se concentrează pe o anumită competenţă clinică. Pentru notare se foloseşte o scală standardizată, care înregistrează ce se face corect şi ceea ce nu se face corect de către studentul/rezidentul examinat. Scopul final este standardizarea şi asigurarea transparenţei evaluării rezidenţilor şi studenţilor.

DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Spynews
Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
Animalul care trăiește în România și care își schimbă culoarea odată cu trecerea timpului. Mulți români l-au văzut măcar o dată, dar nu știau acest lucru despre el
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins un îndrăgit fotbalist: Suntem profund întristați
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Adevarul
De la ordonanțe controversate la zboruri de lux: parcursul politic al lui Sorin Grindeanu, noul șef al PSD
wowbiz.ro
Ce maestru al fanteziilor e George Simion! Detaliul kinky neobservat din dormitorul lui și al Ilincăi
Spynews
Insula mică de lângă Mykonos de a cărei existență știu prea puțini turiști. E locul ideal pentru cei care vor să se bucure de vibe-ul Greciei autentice
Spynews
Fiica Danei Rogoz, Lia, împlinește astăzi 5 ani. Ce urare emoționantă i-a făcut actrița / FOTO
Evz.ro
Doliu la Casa Regală. A murit un personaj cunoscut
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Un pieton a fost acroșat de un tramvai în București! Circulația a fost grav afectată
Cancan.ro
Doliu la Casa Regală! A MURIT în urma unui atac de cord: 'Sunt devastată' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion nu se oprește. Decizie de ultimă oră luată de liderul AUR: Voi cere anularea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
"L-a ucis, tocat și gătit cu legume" Șeful unui restaurant din Franța și-a mărturisit crima șocantă, urmată de un ritual învățat în Nepal
AUR a decis soarta lui George Simion. Anuntul facut de prim-vicepresedintele AUR, Marius Lulea
MediaFlux
Răsturnare de situație privind alegerile. George Simion face o mișcare decisivă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Păpușa de fier” a lui Putin:„ Nimic nu poate fi făcut pașnic în România” (Video)