Umilințele unei femei gravide în spitalele din România: „A început să țipe la mine, că de ce m-am dus la urgențe. M-au trimis acasă în dureri”

O femeie gravidă a trebuit să îndure o serie de umilințe care i-au pus viața în pericol din partea medicilor de la spitalele din Buzău care nu au reușit să depisteze o sarcină extrauterină.

22 iun. 2021, 22:06
Umilințele unei femei gravide în spitalele din România: „A început să țipe la mine, că de ce m-am dus la urgențe. M-au trimis acasă în dureri”

O femeie gravidă, în vârstă de 32 de ani, din Buzău, a fost trimisă de la un spital la altul de către medicii din Buzău, în contextul în care tânăra avea dureri foarte mari. Femeia știa că este însărcinată în cinci săptămâni și atunci când a început să aibă dureri neobișnuit de mari a sunat la 112. Spre  surprinderea tinerei, echipajul de ambulanță i-a spus că ar fi trebuit să sune la maternitate.

„M-au întrebat de ce nu am sunat la maternitate. Le-am spus că nu știu care este numărul maternității Buzău și că am sunat la un serviciu de urgență, să mă îndrume ei. Au început să se consulte unde să mă ducă, la Maternitate sau la UPU. În acel moment, am vorbit cu partenerul meu și le-am spus că mă pot duce la maternitate, dacă este cazul, dar au zis că odată ce am sunat la 112, va trebui să mă ducă la Spitalul de Urgență.”, a mărturisit femeia.

Tinerei i s-au făcut analize pentru că era suspectă de o sarcină extrauterină, din nefericire medicii nu au reușit să depisteze o astfel de afecțiune. Tânăra a fost apoi transportată la maternitatea Buzău.

„Am primit un răspuns verbal de la dânsul că ne pare rău, dar nu putem vedea nicio sarcină, este mult prea mică și nu se vede nimic. A venit o doamnă doctor somnoroasă și foarte supărată. Prima reacție pe care a avut-o, m-a întrebat ce am, i-am spus că am o sarcină încă neconfirmată, am repetat povestea (…) moment în care a început să țipe la mine, că de ce m-am dus la urgențe. I-am explicat și dânsei că am sunat la 112.” , a povestit tânăra.

Femeia povestește că apoi i s-a făcut o ecografie transvaginală în condiții lipsite de igienă.

„Ecografia s-a făcut cu o mănușă de latex, luată de pe masa ecografului, nesigilată, nenimic. (…) Nu a văzut absolut nimic, mi-a spus că e prea mică sarcina ca să se vadă și că nu are ce să-mi facă.”, a declarat tânăra.

Medicul nu a putut vedea sarcina la ecograf, așa că i-a propus un test original.

„Mi-a spus să stau în fund pe scaun și să țopăi de câteva ori. Dacă mă doare, înseamnă că e extrauterină.” a afirmat femeia.

O femeie gravidă la spitalele din Buzău: „Am plecat cu un taxi, la 5 jumate acasă, plânsă toată”

După trei ore de consultații medicii din Buzău au trimis-o pe femeie acasă în dureri și au sfătuit-o să meargă la București deoarece Spitalul Județean Buzău nu dețin aparatura performantă necesară pentru astfel de situații. Cu toate acesta Spitalul Județean Buzău a primit o finanțare de 16,5 milioane de lei pentru renovarea și dotarea cu aparatură modernă.

„Dacă am cum să mă duc la București, să mă duc de urgență la București, pentru că aparatura maternității Buzău nu este suficient de performantă să vadă o sarcină atât de mică. După care, m-a întrebat dacă am cu ce să mă duc acasă. Și am plecat cu un taxi, la 5 jumate acasă, plânsă toată, fără niciun act, fără nicio dovadă că eu am vizitat spitalul de urgență sau maternitatea Buzău, fără să știu o concluzie a ceea ce s-a întâmplat.”, mai dezvăluie femeia cu dezamăgire.

Femeia a avut parte de îngrijirea medicală corectă abia după ce a plecat la București și a ajuns la o clinică privată, unde un ginecolog a văzut la ecograf sarcina extrauterină și a operat-o de urgență, pentru a-i salva viața. Intervenția a costat-o pe gravidă 2.000 de euro. Specialiștii afirmă că o sarcină extrauterină reprezintă un real pericol, conform Digi24.