Un acoperiş şi un zid s-au prăbuşit la Cernobîl

Un zid şi porţiuni din acoperiş s-au prăbuşit marţi în sala maşinilor de la reactorul numărul 4 de la Cernobîl, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, în 1986. Zona avariată de aproximativ 600 de metri pătraţi.

13 feb. 2013, 11:29
Un acoperiş şi un zid s-au prăbuşit la Cernobîl

Un acoperiş şi un zid s-au prăbuşit parţial la centrala ucraineană Cernobîl, la câteva zeci de metri de sarcofagul care acoperă reactorul accidentat. Nicio persoană nu a fost rănită în accident, iar nivelul radiaţiilor din zona învecinată nu s-a schimbat, a precizat conducerea centralei, potrivit Mediafax.

„Nu există nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea populaţiei”, a declarat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, miercuri, confirmând informaţia.

Accidentul a fost provocat de zăpada care s-a acumulat pe acoperiş, a declarat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta s-a prăbuşit în zona structurii originale a centralei şi nu în cea a sarcofagului construit după accident.

Dezastrul de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat. Conducerea sovietică a recunoscut târziu amploarea accidentului şi a ordonat tardiv evacuarea.

 VEZI: IMAGINI NEMAIVĂZUTE după tragedia de la Cernobîl

Un nou sarcofag este în construcţie în prezent, acesta urmând să îl acopere pe cel construit după accident, inginerii temându-se că vechiul sarcofag ar putea începe să se fisureze în curând şi să permită scurgeri de radiaţii.